Ce este peelingul chimic?
Peelingul chimic este o procedura de rejuvenare („skin-resurfacing”) in cadrul careia o solutie chimica acida este aplicata pe piele cu scopul de a indeparta straturile superficiale, imbatranite. Acestea se descuameaza, dand la iveala o piele noua, regenerata.
Principala utilizare a peelingului chimic este acela de rejuvenare si uniformizare a texturii pielii. Culoarea devine uniforma, porii se micsoreaza, ridurile fine si unele cicatrici superficiale dispar.
Exista 3 tipuri principale de peeling chimic, pentru fiecare fiind folosite diferite substante:
- Superficial. Penetreaza doar in straturile superficiale ale epidermului si exfoliaza bland pielea. Nu are efect pe riduri, doar pe liniile foarte fine, dar imbunatateste textura si tonurile pielii. De obicei se folosesc alfa hidroxiacizi (AHA – ex acid glicolic in concentratie mica) sau beta hidroxiacizi (BHA – ex acid salicilic). Acest tip de peeling nu necesita timp de recuperare.
- Mediu. In plus fata de efectele peelingului superficial, este util si in tratarea petelor de varsta si a ridurilor fine. Se folosesc anumite concentratii de acid glicolic sau tricloracetic (TCA) ce penetreaza pana in straturile mijlocii ale pielii (derm superficial). Stratul nou de piele apare in 3-7zile, iar dupa 2 saptamani pielea este complet vindecata. Nu este insa nevoie de o pauza de la locul de munca.
- Profund. Substantele folosite (acid tricloracetic in concentratie mare sau fenol) penetreaza pana in dermul profund. Dispar ridurile moderate, petele de varsta, pistruii si cicatricile usor deprimate. Straturile noi de piele apar in 7-10 zile, insa vindecarea completa survine dupa 1-2 luni, dar uneori chiar mai mult. Pacientii trebuie sa isi ia concediu de cel putin o saptamana.
In functie de profunzimea peelingului rezultatele variaza (mai spectaculoase fiind cele profunde), insa cu pretul timpului de recuperare si al durerii resimtite (mai mari la cel profund).
In timp ce peelingurile superficial si mediu nu sunt dureroase si pot fi facute de catre dermatolog, pentru cel profund este nevoie de anestezie si un timp de recuperare lung –saptamani , ce presupune o ingrijire speciala.
Pentru ce face se face peeling-ul chimic?
Principala utilizare a peelingului chimic este aceea de rejuvenare si uniformizare a texturii pielii.
Candidatii/candidatele ideale pentru aceasta procedura sunt persoanele sanatoase, nemultumite de felul in care le arata pielea (mata, patata, lipsita de stralucire), cu un ten mai degraba gras, si au asteptari realiste de la rezultat.
Efectele benefice sunt:
- Uniformizarea culorii pielii
- Estomparea ridurilor fine („primele riduri”)
- Imbunatatirea texturii pielii
- Micsorarea porilor
- Reducerea temporara a excesului de sebum
- Disparitia petelor de varsta
- Reducerea numarului si profunzimii cicatricilor superficiale
Este important sa stiti ca peeling-ul chimic nu este un tratament de reintinerire („anti-aging”), ci mai degraba o metoda de imbunatatire a aspectului pielii. Nu poate inlocui alte proceduri de reintinerire, ca acidul hialuronic sau toxina botulinica. Poate fi, insa, folosit in combinatie, si atunci rezultatele sunt foarte bune.
Cum se face aceasta procedura?
Pe pielea fetei, curatata corect in prealabil, va fi aplicata, cu ajutorul unor betisoare cu vata, a unei periute sau a unei comprese, substanta chimica acida, intr-o concentratie controlata. Suprafata pielii tratate va incepe sa se albeasca si poate sa apara o senzatie de furnicaturi sau usoara usturime. Acest lucru inseamna ca substanta a inceput sa „lucreze”. Solutia trebuie lasata pe piele o anumita perioada, in functe de tipul de peeling folosit si ulterior se va indeparta solutia acida prin spalare cu apa sau se va aplica o substanta neutralizanta, cu rol de a opri efectul primeia. La final se aplica o crema emolienta.
Mecanismul peelingului este provocarea unei iritatii care sa determine in zilele urmatoare exfolierea consecutiva a straturilor superficiale imbatranite ( „statute”) ale pielii si accelerarea procesului de regenerare de celule noi, proaspete si tinere.
Disconfortul este minim pentru pacient, iritatia fiind perceputa pentru maximum 5 minute, iar exfolierea pielii este nedureroasa, cremele emoliente si de fotoprotectie fiind esentiale in ingrijirea ulterioara in perioada de exfoliere si de regenerare a pielii.
In functie de zona tratata si tipul de peeling procedura dureaza de la 30 minute pana la o ora.
Care este si cand se vede efectul?
Efectele benefice sunt:
- Uniformizarea culorii pielii
- Estomparea ridurilor fine („primele riduri”)
- Imbunatatirea texturii pielii
- Micsorarea porilor
- Reducerea temporara a excesului de sebum
- Disparitia petelor de varsta
- Reducerea numarului si profunzimii cicatricilor superficiale
Aceste efecte incep sa se vada din momentul in care pielea incepe sa se vindece. Bineinteles ca depinde si de tipul de peeling efectuat:
- Peeling superficial: necesita 1-7zile pentru vindecarea completa. Initial pielea este rosie si se descuameaza. Folosind zilnic creme emoliente si de fotoprotectie nu va fi nevoie de pauza de recuperare. Chiar de a doua zi poate fi folosit fond de ten, preferabil mineral.
- Peeling mediu: Stratul nou de piele apare in 3-7zile si vindecarea completa dureaza cam 2 saptamani. Pielea tratata poate fi initial rosie si putin umflata. Acest lucru dureaza cam 48 ore. Se formeaza coji care incep sa se detaseze in 7-14 zile. Fondul de ten poate fi folosit dupa ziua 5-7 de la tratament.
- Peeling profund: Necesita in jur de 14-21 de zile pentru vindecare, uneori chiar mai mult, si pe toata aceasta perioada zona tratata trebuie „bandajata”. Trebuie aplicate pansamente umede si unguente de 4-6 ori pe zi, apoi fara pansament se va aplica pentru inca 14 zile unguent in strat gros. Fondul de ten va putea fi folosit dupa 14 zile.
In oricare din variante, medicul va consilia pacientul pentru modalitatea de ingrijire cu produsele adecvate tipului de piele.
Cat dureaza efectul?
Odata vindecata pielea si aparute efectele, ele vor persista pana cand cursul normal al timpului va readuce pe piele semnele imbatranirii. Sebumul se va produce in continuare, insa mai putin cantitativ. Bineinteles ca stilul de viata influenteaza semnificativ durata, cu cat se va tine cont mai strict de ingrijirea corecta a tenului si de sfaturile de prevenire a aparitiei ridurilor, cu atat efectele vor dura mai mult.
Repetarea peelingului se poate face daca se doreste un efect si mai bun sau pentru mentinerea rezultatelor, cu exceptia peelingului chimic profund. Acesta se face o singura data in viata. Frecventa cu care se pot repeta celelalte este: peelingul superficial o data pe saptamana timp de 6 saptamani (apoi este necesara o pauza) si peelingul mediu o data pe an
Care sunt reactiile adverse?
Peelingul chimic, facut de un medic instruit, are foarte rar reactii adverse serioase. Bineinteles ca ele depind si de tipul si profunzimea peelingului.
Astfel:
Peelingul superficial si cel mediu pot avea ca reactii adverse:
- Roseata. Are intensitate variabila si dureaza pana la vindecarea completa a pielii.
- Edem (umflarea pielii tratate). Este de regula moderat si dureaza de obicei cateva zile dupa procedura.
- Senzatie de intepaturi/ furnicaturi la nivelul pielii. Este o reactie normala, pielea incepe sa se regenereze. Poate fi controlata cu creme emoliente.
- Formarea de cruste. Face parte din procesul de regenerare a pielii. Crustele sunt formate din celulele moarte indepartate. Ele vor cadea singure, nu trebuie tras de ele si indepartate fortat. Exista riscul de cicatrici daca se face acest lucru.
- Fotosensibilitate. Dupa peelingul chimic creste riscul de arsuri solare si de pigmentari postinflamatorii la expunerea la ultraviolete. De aceea folosirea de creme de fotoprotectie este obligatorie.
- Reactivarea unui herpes labial.
Peelingul profund are, in afara celor de mai sus (care au o durata si o severitate mai mari) si riscul de:
- Aparitia de cicatrici pe zona tratata.
- Hipopigmentare. Zona tratata este mai deschisa la culoare decat restul pielii.
- Daca se foloseste fenol: risc de absorbtie sistemica si afectare a inimii, ficatului si rinichilor.
Care sunt contraindicatiile?
- Sarcina (sau alaptarea)
- Piele inchisa la culoare
- Administrare de retinoizi orali (ex. Roaccutane sau alta forma de isotretinoin) in ultimele 6 luni sau retinoizi topici (Retin-A, Mask plus/gel, Isotrexin) in ultimele 2 zile
- Herpes Simplex (leziuni active)
- Boli dermatologice ca: psoriazis, rozacee (cuperoza), eczema, infectii cutanate, veruci (negi) la nivelul pielii
- Expunere recenta la soare/ solar in ultima luna
- Istoric de cicatrici keloide
Ce trebuie facut inainte de procedura?
Inaintea unui peeling chimic:
- Este necesara o consultatie dermatologica in care se decide daca si ce tip de peeling este necesar si daca exista contraindicatii.
- Este posibil ca procedura sa nu fie facuta in aceeasi zi cu consultul, daca medicul decide ca este necesar un tratament “de pregatire”, cu acid glicolic sau hidroquinona. Folosirea acestora asigura rezultate uniforme.
- Persoana care va face tratamentul nu trebuie sa fie bronzata. Cu cel putin 4 saptamani inainte trebuie limitata expunerea la soare si folosite creme de fotoprotectie.
- Este bine sa:
- Informati medicul daca
- aveti boli cronice si luati medicamente
- obisnuiti sa faceti herpes (este posibil sa aveti nevoie de un tratament profilactic antiviral)
- ati mai facut aceasta procedura sau unele similare
- aveti alergii.
- Evitati consumul de alcool cu cateva zile inainte de procedura.
- Informati medicul daca
Ce trebuie facut dupa procedura?
- In functie de nivelul peeling-ului, este posibil sa aveti nevoie de o iesire din activitatea zilnica, dar merita efortul.
- In prima noapte dormiti cu capul mai ridicat decat de obicei (folosind mai multe perne) si evitati sa dormiti pe laterale, pentru a evita edemul.
- Spalarea fetei se va face bland, cu apa fiarta si racita, apoi se usuca prin tamponare cu un prosop. Nu frecati!
- Se aplica cremele conform instructiunilor medicale; este foarte important sa mentineti hidratarea si emolierea zonei care a fost tratata.
- Daca simtiti disconfort local:
- Aplicati comprese reci sau
- Pulverizati apa termala tinuta in frigider.
- Cand apar cruste, nu le indepartati prin frecare, nu trageti de ele; lasati-le sa cada singure. Altfel vindecarea se va face mai lent si cu posibile cicatrici.
- Sunt contraindicate:
- Orice activitati care presupun supraincalzirea pielii si transpiratie (pana la vindecare):
- Efortul fizic intens, ridicarea de greutati
- Sauna, jacuzzi, camere supraincalzite
- Expunerea la soare! (vor fi folosite palarii cu boruri largi, creme de fotoprotectie cu factor SPF/FPS, mineral, de cel putin 30) pentru cel putin 4 saptamani dupa procedura (in cazul peelingului profund un timp mai lung: 3-6luni).
- Tratamentele faciale de tip exfoliere, laser, folosirea de creme cu alfahidroxiacizi (AHA), retinoizi topici (Retin A, Isotrexin, Mask Gel) sau benzoil peroxid (Brevoxyl) timp de 4 saptamani dupa procedura.
- Orice activitati care presupun supraincalzirea pielii si transpiratie (pana la vindecare):
- Evitati expunerea la frig, vant si aer rece.
- Machiajul va putea fi folosit doar incepand din momentul in care au cazut toate cojile si pielea a devenit roz.
- Daca aveti parul lung, prindeti-va parul pentru a mentine libera zona tratata.