Ce este herpesul?
Herpesul genital este o infectie cauzata de virusul Herpes simplex (HSV). Exista 2 tulpini principale: HSV 1 (care da in principal leziuni la nivelul gurii) si HSV 2 (care da in principal leziuni genitale). Exista si exceptii, astfel ca orice tulpina poate fi incriminata in oricare din localizari.
Virusul intra in organism printr-un defect local (microfisura/ulceratie), se multiplica si da leziuni. Apoi, dupa ce acestea se vindeca , el ramane latent la nivelul ganglionilor senzitivi si in anumite conditii (scaderea imunitatii, stres, boli febrile, traumatisme locale, menstra) se poate reactiva si cauza noi leziuni.
Cum se manifesta?
Herpesul incepe prin aparitia unei dureri/jene locale sau uneori a unei senzatii de mancarime, urmata de aparitia unei pete rosii pe suprafata careia se dezvolta mici vezicule pline cu lichid, grupate „in buchet”. Ele se rup, fac crusta si apoi se vindeca in cateva zile. Uneori mucoasa genitala poate fi tumefiata si ganglionii inghinali sensibili si mariti.
Localizarea leziunilor poate fi oriunde la nivel genital, mai frecvent aparand pe penis la barbati si pe labii la femei.
La unii pacienti, dupa un episod de recidiva a herpesului poate aparea o eruptie generalizata pe tot corpul (eritem polimorf).
Cum se transmite?
Infectia cu herpes simplex se transmite prin contact direct cu leziunile si/sau cu secretiile infectante (lichidul din vezicule). Persoana care transmite poate sau nu sa aiba leziuni, insa riscul este mai mic daca nu are. In cazul HSV2 (cel implicat in formele cu localizare genitala) majoritatea pacientilor sunt purtatori asimptomatici, eliminand periodic virusul.
Riscul de transmitere este mai mare de 5 ori daca se face de la barbat la femeie, decat invers.
In afara transmiterii pe cale sexuala virusul mai poate fi transmis si de la mama la fat, cu riscul de a aparea herpes neonatal, dupa nasterea copilului.
In cazul primei infectii leziunile apar la circa 1 saptamana de la contact, in cazul recidivelor aparitia fiind conditionata de factorii triggeri (declansatori), nu neaparat de un nou contact infectant.
Cum se trateaza?
Tratamentul infectiei cu herpes este medicatia antivirala orala de tipul aciclovir sau valaciclovir. Doza si durata tratamentului se decid in functie de gravitatea problemei. Tratamentul micsoreaza durata si severitatea puseului si cu cat este luat mai precoce cu atat rezultatele vor fi mai bune. Din pacate virusul nu poate fi eliminat complet din organism, el ramane latent si se poate reactiva.
Daca exista foarte multe recurente sau daca apare eruptia aceea cutanata generalizata este posibil sa se faca un tratament de lunga durata, preventiv, tot cu antiviral oral.