Ce este eczema?
Eczema, cunoscuta si sub numele de dermatita, reprezinta o inflamatie a pielii ce poate avea mai multe tipuri de simptome si multiple cauze. Nu este contagioasa, asa incat nu se transmite de la o persoana la alta. Poate sa apara la orice varsta si pe orice zona a corpului.
Cum se manifesta eczema?
Eczema se poate manifesta in mai multe moduri: poate fi
- acuta, cand leziunile pot fi „umede”, zemuiesc si au vezicule pe suprafata;
- subacuta, cand o forma acuta evolueaza spre „uscare”, leziunile se acopera de cruste si coji;
- cronica, cu evolutie de lunga durata, cand leziunile sunt rosii, uscate, de regula pruriginoase (sunt insotite de mancarime locala), acoperite de scuame (coji) sau pielea se ingroasa si devine ca o „coaja de copac” (lichenificare)
Exista foarte multe tipuri de eczeme/dermatite, dintre ele mai frecvente sunt:
- Atopica. Se caracterizeaza prin piele uscata, mancarime si roseata. Are evolutie de lunga durata (cronica) si o tendinta de a evolua in pusee. In general se asociaza cu predispozitia ereditara de a dezvolta in cursul vietii a uneia sau mai multor afectiuni alergice ( cum ar fi astmul bronsic, dermatita atopica, rinita si/sau conjunctivita alergica).
Poate fi:
- Iritativa, prin contactul direct cu pielea a unor substante toxice/iritante, de tipul acizi, baze, solventi (acetona, toluen) etc. In aceasta categorie intra si iritantii aeropurtati, care, asa cum le spune si numele, se gasesc sub forma de particule foarte mici in aer si pot ajunge pe piele, de obicei pe fata, generand dermatita (de ex. amoniac, rumegus, fibra de sticla).
- Alergica, care apare prin sensibilizare imunologica. Dupa expuneri repetate la o anumita substanta, pielea dezvolta o alergie la acea substanta, iar cand aceasta intra in contactul cu pielea (chiar si o cantitate foarte mica) determina eczema. Aceasta este localizata initial la locul de contact, dar se poate generaliza.Exista foarte multe substante care pot da dermatita de contact: nichel, cobalt, parfumuri, substante din plante, medicamente.
Pentru a spune daca exista o dermatita de contact alergica se poate efectua o testare epicutana, cunoscuta si sub numele de patch-testare.
- Seboreica. Reprezinta o eczema cronica, extrem de frecventa, localizata pe zonele cu piele bogata in sebum (pielea capului, fata sau toracele anterior), afectand adultii si copii deopotriva. Caracteristica este prezenta de leziuni rosii, insotite de scuame (coji) avand caracter grasos.
- Dishidrozica. Afecteaza in special mainile (cel mai frecvent fetele laterale ale degetelor), dar poate aparea si la picioare (la nivelul talpii), fiind caracterizata prin formarea de vezicule grupate, ce contin un lichid limpede, fiind insotite de mancarime locala. Scarpinate, ele se sparg si apoi lasa in urma cojite fine pe un fond rosu. Acest tip de eczema apare de obicei primavara si toamna, iar cauza ei este multifactoriala: conlucreaza atat factorul genetic, cat si factori interni (stresul) si externi (transpiratia, iritanti chimici, fumatul).
- Numulara. Este o eczema caracterizata prin leziuni bine delimitate (de la forme acute la forme cronice), cu forma de moneda. Pot fi localizate oriunde, dar mai frecvent apar pe membrele inferioare si pe trunchi. Ele pot persista mai multa vreme, apoi dispar, pentru ca uneori sa reapara in acelasi loc. Cauza acestui tip de eczema nu este foarte clara, existand mai multe teorii: un tip de alergie, o reactie a pielii la anumite substante din sange etc.
- Gravitationala sau de staza. Apare la cei cu insuficienta venoasa cronica, fiind localizata in principal la nivelul gambelor. Se poate prezenta sub orice forma (acuta, subacuta sau cronica) si in majoritatea cazurilor este prezenta cel putin unul din semnele insuficientei venoase cronice: varice, ulcer venos, edem (umflarea) picioarelor etc.
- Asteatozica. Apare la persoanele in varsta, iarna, cand se da drumul la caldura si scade umiditatea in casa, fiind caracterizata prin prurit (mancarime) uscaciunea pielii, prezenta de scuame cu dispozitie „in careuri” si fisuri superficiale. Este localizata cel mai frecvent pe gambe. Aceasta eczema apare ca urmare a modificarilor de mentinere a hidratarii si emolierii pielii, caracteristice varstei a treia.
Cum se pune diagnosticul?
Diagnosticul se pune in functie de istoricul bolii si de examenul fizic al pacientului.
Care este tratamentul?
Tratamentul este decis de medicul dermatolog in functie de tipul de eczema si de forma acesteia. De regula sunt necesare doar tratamente locale (dermatocorticosteroizi, antibiotice topice sau combinatii), dar uneori, de exemplu daca este severa sau suprainfectata, poate fi nevoie si de pastile.
Indiferent de tipul de eczema trebuie luate anumite masuri generale:
Daca in urma testarii epicutane se descopera o alergie la o anumita substanta se vor evita toate obiectele/combinatiile de substante care o contin.