Ce sunt condiloamele?
Condiloamele (cunoscute si sub numele de vegetatii veneriene sau veruci genitale) sunt acele excrescente moi, asimptomatice, care apar in zona genitala si in jurul orificiului anal. Ele sunt cauzate de infectia mucoasei respective cu anumite tulpini de virus HPV (Human Papilloma Virus). Aceste tulpini sunt diferite insa de cele cu potential de transformare maligna.
Prezenta condiloamelor este una din cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala din lume, acestea fiind foarte contagioase.
Cum se manifesta?
Condiloamele se manifesta prin prezenta de excrescente moi, de culoare roz, brun sau culoarea pielii, cu dimensiuni variabile (de la cativa milimetri la forme gigante). De regula nu este asociat niciun simptom.
Localizari:
- La barbat: penis, scrot, zona inghinala, pubis, in jurul orificiului anal.
- La femeie: labii, in jurul orificiului vaginal, perianal.
De asemenea pot aparea condiloame si la nivelul gurii, in cazul in care o persoana a avut contact sexual oral cu o persoana infectata.
Cum se transmit?
Transmiterea se face prin contact intim direct (nu neaparat doar sexual) cu o persoana infectata cu HPV (clinic sau subclinic). Virusul nu trece prin mucoasa integra, ci patrunde prin mici fisuri/ulceratii (care pot sa nu fie vizibile sau simptomatice).
Infectivitatea/contagiozitatea este variabila: infectia dupa un contact cu o persoana cu condiloame depinde de numarul de particule virale, tipul/intensitatea contactului si statusul imun.
Daca s-a produs infectia, leziunile vor aparea in 4 saptamani pana la 6 luni dupa contact.
Cum se trateaza?
Condiloamele pot fi tratate:
- Prin distrugere fizica: crioterapie, elctrocauterizare, radiofrecventa, laser CO2
- Prin distructie chimica cu anumite creme speciale.
Metoda de tratament va fi aleasa in functie de severitatea problemei si de localizare.
Trebuie sa stiti, insa ca virusul poate ramane latent si, desi tratate corect, in anumite momente se poate reactiva si cauza leziuni.