Ce este Candida albicans?
Candida albicans este o ciuperca ce face parte din flora normala a mucoaselor (orala, genitala externa, gastro-intestinala). In mod normal ea se gaseste in numar foarte mic si nu da simptome.
In anumite conditii (cand se modifica pH-ul mucoasei, cand exista tulburari hormonale sau daca a fost facut un tratament antibiotic un timp indelungat) ciuperca se inmulteste si asa apar simptomele.
Infectia cu Candida albicans nu este considerata neaparat o boala cu transmitere sexuala, insa ciuperca poate fi transmisa prin contact genital/oro-genital.
Femeile sunt mai frecvent afectate, iar problema este foarte frecventa (aproape orice femeie are cel putin o data o infectie simptomatica cu Candida).
Cum se manifesta?
Simptomele infectiei cu Candida albicans difera in functie de sexul pacientului:
- La femei apare vulvo-vaginita, cu secretii vaginale alb-branzoase si mucoasa vulvara eritematoasa (rosie) si edematiata (umflata). Se asociaza cu mancarime locala intensa sau senzatie de arsura.
- La barbati infectia cu Candida poarta denumirea de balanita. Se localizeaza mai frecvent la nivelul glandului sau preputului si se poate manifesta fie prin prezenta de papule/papulo-vezicule (mici umflaturi cu sau fara lichid) care se rup si produc mici eroziuni, fie prin roseata, fisuri si depozite alb-branzoase la nivelul preputului. Acestea se asociaza cu mancarime sau jena locala.
Cum se transmite?
Infectia cu Candida albicans nu este considerata neaparat o boala cu transmitere sexuala, insa ciuperca poate fi transmisa prin contact genital/oro-genital.
La femei exista posibilitatea de autotransfer de la anus la vagin.
La barbati, mai ales in cazurile recurentelor, frecvent partenera este purtatoare asimptomatica.
Exista insa si anumiti factori care pot predispune la dezvoltarea unei candidoze (infectie cu Candida albicans):
- Factori mecanici (frecarea cu chiloti dantelati sau de tip tanga, microtraumatisme, umiditate crescuta)
- Obezitatea sau malnutritia
- Diabetul zaharat
- Sarcina, menstrele
- Varsta inaintata
- Tulburari endocrine
- Scaderea imunitatii (imunodepresie)
Cum se trateaza?
Tratamentul candidozei se face cu antifungice locale sau orale, in functie de severitate sau de numarul de recurente. Aceste tratamente se asociaza cu o igiena corespunzatoare.
Tratamentul vindeca simptomele, dar nu elimina complet ciuperca (in cantitate mica ea are rol benefic pentru organism, de aparare, impreuna cu alte bacterii, impotriva diversilor patogeni).