Ce sunt papiloamele?
Papiloamele sunt niste mici excrescente de piele, moi, flasce, pediculate, de culoarea pielii sau brune ce apar de regula in pliuri/zone flexurale. Mai poarta numele de acrocordon sau polip fibroepitelial, iar in literatura engleza de „skin tag”, adica „adaos/bucata de piele care atarna”. Sunt asimptomatice (nu dor/ nu mananca/ nu ustura).
Localizarile cele mai frecvente sunt: gatul, axila, zona inghinala, sub sani si pe pleoape.
Papiloamele sunt extrem de frecvente in populatia generala; aproape jumatate din populatie are sau va avea cel putin un papilom. Pot sa apara atat la barbati, cat si la femei si incidenta creste cu varsta.
Sunt mai frecvente la cei cu obezitate si la cei cu diabet zaharat de tip 2.
Sunt proliferari benigne si nu au risc de a se transforma malign.
Care sunt cauzele papiloamelor?
Cauza principala a aparitiei papiloamelor este frecarea pielii, fie cu hainele sau lanturi (la gat), fie piele pe piele. Exista o predispozitie genetica pentru aparitia lor, iar afectiuni precum rezistenta la insulina sau diabetul zaharat de tip 2 pot favoriza acest lucru.
Cum se pune diagnosticul?
Diagnosticul este usor de pus, doar prin simplul consult, caci aspectul papiloamelor este tipic. Nu sunt necesare teste suplimentare. Totusi, daca dimensiunea este mare sau exista unele elemente de ingrijorare se poate face biopsie si examen histopatologic (se face un examen microscopic din leziunea respectiva).
Care este tratamentul papiloamelor?
Tratamentul papiloamelor consta in eliminarea lor prin:
- Electrocauterizare– se arde leziunea, folosind bisturiul electric
- Radiofrecventa – leziunea este vaporizata, cu ajutorul undelor radio
- Laser – se practica excizia precisa cu unda laser
- Microchirurgie – excizia se face clasic, cu bisturiu sau foarfeca, cu anestezie locala cu xilina
- Inghetare (crioterapie) – papilomul este inghetat, se formeaza o bula care se sparge si apoi locul se vindeca (un proces similar ca atunci cand ne ardem cu apa fierbinte)
In functie de dimensiunile papiloamelor se foloseste anestezie locala fie cu crema (EMLA), fie injectie locala cu xilina.
Ce se intampla daca nu sunt tratate?
Datorita localizarii, papiloamele pot fi iritate prin frecare, se pot inrosi si deveni dureroase. Uneori, daca sunt „agatate” pot chiar sa sangereze. Chiar daca acest lucru se intampla nu trebuie sa va impacientati, nu au risc de transformare maligna.
Un papilom netratat poate creste in dimensiuni. De asemenea numarul lor poate sa creasca.
Daca un papilom a fost tratat corect nu va recreste, dar nu este exclus ca in timp, sa apara alte papiloame in alte locuri.
Aparitia lor nu poate fi prevenita.