Ce Laser se foloseste?
In tratarea ridurilor cu laserul este necesar un laser ablativ, de tipul Erbium YAG sau CO2. Practic se indeparteaza straturile superficiale de piele (imbatranita) si se stimuleaza producerea de celule epiteliale noi si de colagen de buna calitate.
Tratamentul cu laser nu trateaza doar ridurile, el imbunatateste si textura pielii, facand-o mai ferma, micscoreaza porii si face sa dispara cicatricile (inclusiv cele post acnee)
Clinica Dermestet dispune de Sistemul Laser Cortex™, care inglobeaza atat laserul Erbium YAG, cat si laserul CO2 fractional, si de platforma laser Quanta Light 4V, cu piesa de Erbium YAG Twain 2940.
Ce este Sistemul Laser Cortex™?
Sistemul Laser Cortex™ este unicul aparat din lume ce ofera acces la doua lungimi de unda ablative folosite in tratamentul de rejuvenare a pielii.
Sistemul Laser Cortex™ are ca scop rejuvenarea cutanata si tratamentul ridurilor si a cicatricilor, astfel incat pielea sa para mai tanara si mai luminoasa, cu ameliorarea ridurilor fine si a texturii pielii.
Pentru ce se foloseste Laserul Cortex™ si piesa Erbium YAG a platformei laser Quanta Light 4V ?
CO2 fractional (Laser Cortex™) este folosit pentru reintinerirea profunda, eficienta, cu rezultate remarcabile, fiind utilizat pentru:
- Tratamentul ridurilor moderate (cu orice localizare)
- Tratamentul leziunilor pigmentare benigne si uniformizarea tonurilor pielii
- Tratamentul cicatricilor, inclusiv cele aparute dupa acnee
- Tratamentul imperfectiunilor pielii
- Rejuvenarea profunda a pielii, inclusiv pentru pielea fotoimbatranita, fata si maini
Erbium-YAG (Laser Cortex™ si platforma laser Quanta Light 4V) este o alternativa eficienta pentru peelingul chimic, fiind folosit pentru:
- Rejuvenarea superficiala a pielii (textura, culoare)
- Tratamentul liniilor si ridurilor fine, inclusiv perioculare – „laba gastii” si peribucale (de exemplu la fumatori)
- Peeling micro laser
- Tratamentul porilor mari
- Tratamentul leziunilor pigmentate, plane, benigne (keratoze/veruci seboreice)
Cum actioneaza?
Pielea are doua straturi principale: unul exterior, epidermul, cu rol principal de bariera impotriva factorilor externi, si unul mai profund, dermul, cu rolul de a mentine pielea ferma si intinsa.
Laserul CO2 fractional si Erbium YAG elibereaza energie in ambele straturi, stimuland sinteza de colagen si refacerea celulara. Energia este eliberata sub forma unor coloane microscopice de distructie cutanata termica, cu profunzime variabila, in functie de nevoi.
Pielea fotoimbatranita si cu probleme care a fost tratata se descuameaza (decojeste), ca in cazul unei arsuri solare, scotand la iveala o piele noua, sanatoasa, luminoasa si intinsa.
Cum se face aceasta procedura?
Inaintea tratamentului este necesara o consultatie dermatologica in care se decide daca si ce tip de procedura este necesara si daca exista contraindicatii. Apoi se decide data cand se va face procedura (avand in vedere ca este nevoie de 4 zile de recuperare) si necesitatea inceperii unui tratament antibiotic sau antiviral (in functie de istoricul fiecarei persoane in parte).
Tratamentul consta in: aplicare de crema anestezica cu maximum 1 ora inainte, apoi se realizeaza procedura de administrare de pulsuri de energie laser la nivel cutanat. Pe tot parcursul procedurii medicul va va aplica ochelari speciali de protectie.
Majoritatea pacientilor spun ca in timpul tratamentului simt caldura si apoi senzatia de strangere a pielii. Dupa tratament pielea arata si se simte ca dupa o arsura solara. In urmatoarele zile ea se va descuama (decoji), apoi se va regenera. Mai poate aparea o durere locala moderata, uneori fiind necesara o pastila pentru durere, de tipul paracetamol sau ibuprofen. Durata tratamentului este de aproximativ 30 minute.
Laserul CO2 fractional actioneza mai profund decat Erbium YAG, este mai invaziv, insa rezultatele sunt mai spectaculoase dupa vindecarea pielii.
Care este si cand se vede efectul?
Efectul general este rejuvenarea cutanata. Persoana este aceeasi, doar ca are pielea reintinerita, cu un aspect natural si fara reactiile adverse si stresul unei interventii chirurgicale de lifting.
Astfel:
- Dispar: ridurile, petele de varsta, cicatricile (inclusiv cele post acnee),
- Porii sunt diminuati/disparuti,
- Pielea pare mai tanara si mai luminoasa, cu ameliorarea texturii si a tonului de culoare.
Rezultatele incep sa fie vizibile in aproximativ 10 zile.
In general, daca pielea nu este foarte imbatranita, este nevoie de o singura sendinta.
Cat dureaza efectul?
In urma acestei proceduri se da ceasul inapoi pentru pielea fetei. Ea arata mai tanara cu 5-10 ani.
Efectul obtinut dureaza pana cand cursul natural al vietii isi va pune din nou amprenta. S-a produs o reintinerire, dar nu si o oprire a timpului, imbatranirea continua fie ca vrem noi sau nu.
In mod evident, cu cat procedura a fost mai agresiva, cu atat efectele vor fi mai bune si durata lor mai lunga.
La persistenta efectelor contribuie si stilul de viata si ce facem ca sa prevenim reaparitia ridurilor.
Care sunt contraindicatiile?
- Sarcina (sau alaptare)
- Herpes Simplex in zona ce trebuie tratata
- Istoric de cicatrici keloide
- Administrare de retinoizi orali (ex. Roaccutane sau alta forma de isotretinoin) in ultimele 6 luni
- Administrare de medicamente fotosensibilizante (care cresc sensibilitatea pielii la lumina) (ex: doxiciclina, tetraciclina, ciprofloxacin, levofloxacin, atorvastatin, simvastatin, clorpromazin, hidroclorotiazida – Nefrix, etc)
- Expunere recenta la soare/ solar in ultima luna
- Vitiligo instabil
- Tatuaj in zona tratata
- Boli autoimune
- Diabet zaharat
- Reactii alergice anterioare la anestezic topic
Care sunt reactiile adverse?
Desi beneficiile sunt certe, “reversul medaliei” este ca aceasta procedura necesita recuperare (stat acasa) timp de circa 4 zile. Pentru a limita zilele de munca pierdute, procedura se poate face joia, astfel incat 2 dintre zile sa fie cele de weekend.
Un alt inconvenient este faptul ca procedura, fiindca are risc de hiperpigmentare postinflamatorie (daca pielea este expusa la soare, mai ales vara), este recomandata a fi facuta in sezonul rece.
Ca reactii adverse, pot aparea, dar nu sunt obligatorii:
- Durere usoara sau moderata
- Roseata si umflarea zonei tratate in primele zile dupa tratament
- Descuamarea (decojirea) pielii la cateva zile dupa tratament
- Sensibilitate crescuta la lumina solara
- Aparitia de vezicule (“basicute”)
- Sangerare usoara, echimoze (vanatai) sau infectii
- Modificari pigmentare temporare sau permanente (hipo- /hiper-pigmentari)
- Cicatrici
Ce trebuie facut inainte de procedura?
Inaintea tratamentului:
- este necesara o consultatie dermatologica in care se decide daca si ce tip de procedura este necesara si daca exista contraindicatii.
- Apoi se decide
- data cand se va face procedura (avand in vedere ca este nevoie de 4 zile de recuperare) si
- necesitatea inceperii unui tratament antibiotic sau antiviral (in functie de istoricul fiecarei persoane in parte).
- Persoana care va face tratamentul nu trebuie sa fie bronzata sau sa fi facut alt tip de procedura laser/ peeling
- Este bine sa:
- Nu luati medicamente de tipul aspirina, ibuprofen 10 zile inainte. Ele „subtiaza” sangele si astfel creste riscul de sangerare si echimoza (vanataie). Daca aveti o durere pe care sa nu o puteti suporta luati doar paracetamol.
- Nu luati suplimente de tipul vitamina E, gingko biloba, ginseng, omega3 sau capsule cu ulei de peste. De asemenea, este bine sa reduceti consumul de citrice (mai ales grepfrut) cateva zile inainte. Si ele pot „subtia” sangele.
- Informati medicul daca aveti alergii sau luati si alte medicamente (ex miorelaxante – relaxante musculare pentru contracturi sau dureri).
- Evitati consumul de alcool cu cateva zile inainte de procedura.
Ce trebuie facut dupa procedura?
Primele 4 zile dupa procedura pacientul va sta acasa, dar procesul de reparare a pielii continua si dupa aceste zile (cam inca 4).
Astfel va puteti astepta la urmatoarele:
- Ziua 1: Imediat dupa procedura pielea este rosie, ca dupa o arsura la soare.
- Ziua 2: Pielea este rosie, se simte ca strange si incep sa apara coji.
- Ziua 3: Zona tratata este acoperita de coji rosu inchis.
- Ziua 4: Cojile incep sa cada, scotand la iveala o piele roz, lucioasa. Din acest moment poate fi aplicat fond de ten, mineral.
- Ziua 5-8: Semnele ca a fost facuta o procedura dispar treptat, iar pielea este „proaspata” si intinsa.
Iata ce trebuie facut dupa procedura:
- In prima noapte dormiti cu capul mai ridicat decat de obicei (folosind mai multe perne) si evitati sa dormiti pe laterale, pentru a evita edemul.
- Spalarea fetei se va face bland, cu apa fiarta si racita, apoi se usuca prin tamponare cu un prosop. Nu frecati!
- Se aplica cremele conform instructiunilor medicale; este foarte important sa mentineti hidratarea si emolierea zonei care a fost tratata.
- Daca simtiti caldura sau disconfort local:
- Aplicati comprese reci sau
- Pulverizati apa termala tinuta in frigider.
- Daca simtiti mancarime locala: amestecati 1 lingurita de otet de masa intr-o cana de apa si aplicati pe zonele cu probleme comprese inmuiate in acest amestec.
- Cand apar cruste, nu le indepartati prin frecare, nu trageti de ele; lasati-le sa cada singure. Altfel vindecarea se va face mai lent si cu posibile cicatrici.
- Sunt contraindicate:
- Orice activitati care presupun supraincalzirea pielii si transpiratie (7-14 zile dupa procedura):
- Efortul fizic intens, ridicarea de greutati
- Sauna, jacuzzi, camere supraincalzite
- Expunerea la soare (vor fi folosite palarii cu boruri largi, creme de fotoprotectie cu factor SPF/FPS, mineral, de cel putin 30) pentru cel putin 4 saptamani dupa procedura.
- Tratamentele faciale de tip exfoliere, peeling chimic, folosirea de creme cu alfahidroxiacizi (AHA), retinoizi topici (Retin A, Isotrexin, Mask Gel) sau benzoil peroxid (Brevoxyl) timp de 4 saptamani dupa procedura.
- Orice activitati care presupun supraincalzirea pielii si transpiratie (7-14 zile dupa procedura):
- Beti cel putin 2 litri de lichide pe zi. Hidratarea este foarte importanta!
- Pana la vindecarea completa, incepand din momentul in care au cazut toate cojile si pielea a devenit roz, puteti sa folositi DOAR machiaj mineral (de preferat pudra, nu lichid), dupa aplicarea unui emolient.
- Daca aveti parul lung, prindeti-va parul pentru a mentine libera zona tratata.