De ce epilare laser?
Dupa epilarea prin metodele mecanice sau chimice (smulgere cu ceara sau aparat, radere sau crema epilatoare) unele persoane pot face leziuni de tip foliculita, pot avea fire ce cresc in piele sau se pot irita foarte tare. De asemenea ritmul de crestere poate fi foarte rapid, epilarea fiind necesara a fi facuta foarte des, ocupand un timp pretios, care ar putea fi folosit in scopuri mai bune.
La femei, prezenta de par la nivelul mustatii sau barbii este considerata inestetica si adesea se recurge la epilarea cu ceara sau cu penseta, insa parul de aici creste destul de repede, procedura trebuind a fi repetata regulat.
Epilarea laser este o metoda rapida, precisa si eficienta de reducere permanenta a parului nedorit.
Unde se poate face epilare laser?
Epilarea cu laserul poate fi facuta oriunde pe suprafata corpului,
atat pe fata:
- mustata, barba, obraji, intre sprancene
cat si pe corp:
- axilar
- inghinal
- membre superioare si inferioare
- fese
- spate
- abdomen
- torace
- etc.
Cum actioneaza laserele pentru epilare?
Principiul general de actiune al tuturor laserelor folosite pentru epilare este in mare masura acelasi: energia tinteste melanina din firul de par si este absorbita de aceasta. Energia se propaga de-a lungul firului de par, incalzind si ulterior distrugand celulele responsabile cu cresterea parului.
Pentru a se produce epilarea, firul de par trebuie sa fie in faza de crestere (anagen), adica sa fie inca atasat de papila foliculara care contine celule epiteliale care se divid in continuu si se diferentiaza. In perioada de regresie (catagen) sau repaus (telogen) firul de par se desprinde de papila foliculara, insa ramane prezent la suprafata pielii. In aceste faze energia laser, desi este captata de melanina, nu va ajunge la sursa cresterii: celulele responsabile cu cresterea parului din papila foliculara. Acestea vor produce in timp un nou fir de par.
Mecanismul de actiune al laserelor explica astfel de ce sunt necesare mai multe sedinte de epilare: nu putem sa „prindem” toate firele in aceeasi faza, cea de crestere.
Ce lasere se folosesc pentru epilare?
Exista mai multe tipuri de lasere ce sunt folosite pentru indepartarea parului. Dintre acestea cele mai utilizate sunt: Alexandrit, Diode, Nd:Yag si lumina intens pulsata (IPL).
Clinica Dermestet dispune de mai multe tipuri pentru a satisface orice nevoi:
- Alexandrit – platforma laser Quanta Light 4V
- Nd:Yag – platforma laser Quanta Light 4V
- IPL: Eterna Giovinezza, NannoLight
De ce exista mai multe tipuri de lasere pentru epilare?
Candidatul/a ideal/a pentru epilarea laser este o persoana cu pielea alba si fire de par negre.
Firele blonde sau roscate, precum si cele albe sau gri au o cantitate mica de melanina sau nu mai au deloc acest pigment, de aceea pentru unele lasere energia „nu vede” culoarea si nu actioneaza eficient pe acestea. Datorita acestei probleme s-au elaborat tehnologii avansate, astfel incat sa se poata rezolva si firele deschise la culoare.
O alta problema ce a aparut odata cu dezvoltarea acestei tehnici de epilare a fost cea a persoanelor cu piele inchisa la culoare. Ei aveau fire negre, „pline” cu melanina, dar exista si multa melanina in piele (de unde si culoarea inchisa a acesteia). O parte din energia laser era absorbita de melanina din piele, astfel incat nu numai ca epilarea nu era eficienta, dar exista si riscul depigmentarii pielii. Aceasta problema a fost si ea depasita, datorita evolutiei tehnologiilor, astfel incat, acum pot fi epilati laser si cei cu pielea mai inchisa la culoare.
Ce lasere vi se potrivesc pentru epilare?
In functie de culoarea pielii si de cea a parului putem alege diferite variante:
De multe ori, mai ales la nivelul fetei, o persoana are fire de par de culori diferite. In acest caz pot fi folosite combinatii de lasere care sa tinteasca fiecare tip in parte.
Din pacate, pentru firele albe si gri, inca nu s-a dezvoltat o tehnologie care sa dea rezultate multumitoare. De aceea, daca se doreste acest lucru, este ideal sa se faca epilarea inainte ca firele sa albeasca.
Cum se face epilarea laser?
Indiferent de tipul de laser folosit, pacientul va purta pe durata intregii proceduri ochelari speciali de protectie.
Zona ce va fi tratata va fi curatata si racita (gheata/o piesa speciala a laserului) si apoi vor fi administrate pulsuri de energie laser la nivel cutanat pe toata zona cu par. In functie de tipul de laser folosit se va aplica un gel special, de protectie.
Senzatia resimtita (doar cateva secunde, cat se elibereaza energia) variaza de la o persoana la alta fiind descrisa fie ca o plesnitura cu un elastic ce a fost in tensiune, fie ca ciupitura, fie ca niste furnicaturi. Ulterior se mai poate simti doar o senzatie de cald, depinzand de pragul de sensibilitate al fiecaruia. Pentru a calma zona se pot aplica comprese reci sau gheata si apoi o crema speciala calmanta.
Durata procedurii variaza in functie de suprafata tratata, cam in jur de 20 de minute pentru mustata sau barba.
Dupa procedura nu trebuie stat acasa, pacientii putandu-si relua activitatile zilnice imediat, dar cu respectarea indicatiilor postprocedurale.
Cand se vad efectele dupa epilarea laser?
Efectul dupa prima sedinta este reducerea semnificativa a pilozitatii, iar la finalul tratamentului disparitia permanenta/ de lunga durata (ani de zile) a parului.
Numarul total de sedinte nu poate fi apreciat de la primul consult. Variaza de la o persoana la alta, in functie de densitatea firelor de par si a perioadei de crestere in care se afla fiecare fir de par in parte. Majoritatea persoanelor au nevoie de 3-7 sedinte de tratament.
O noua sedinta de tratament laser este recomandat a fi facuta la 30-50 de zile dupa prima.
Imediat dupa procedura, indiferent de laserul folosit, zona va fi rosie si usor umflata, ca dupa o arsura solara, ce va dura cateva ore. O parte din firele de par cad in timpul procedurii, restul se vor detasa singure in 7-10 zile.
In 10-21 zile pot sa apara noi fire de par. Este vorba de acele fire care erau in curs de crestere, dar nu ajunsesera la suprafata.
Daca energia laser nu a ajuns la papila foliculara si nu a distrus-o (ca atunci cand parul este in perioada de regresie – catagen sau repaus – telogen), aceasta produce de la zero un nou fir de par intr-o perioada de la 1 la 6 luni.
Cat dureaza efectele dupa epilarea laser?
Epilarea laser este de lunga durata (ani de zile) sau chiar permanenta.
Exista insa persoane la care unele papile foliculare se regenereaza si reapar cateva fire de par, fiind necesare sedinte de mentinere la cativa ani. De asemenea, dupa o sarcina, datorita modificarilor hormonale ce survin pe parcursul acesteia, unele fire de par pot incepe sa recreasca.
Care sunt contraindicatiile laserului pentru epilare?
- Sarcina (sau alaptarea)
- Dermatita/eczema severa pe zona tratata
- Infectii active locale (inclusiv herpes)
- Istoric de cicatrici keloide
- Cancere/precancere cutanate pe zona ce urmeaza a fi tratata
- Epilare mecanica prin smulgere (ceara/aparat/penseta) cu mai putin de 6 saptamani inainte (nu este o contraindicatie absoluta, dar rezultatele vor fi mai slabe)
- Piele foarte bronzata
- Administrare de retinoizi orali (ex. Roaccutane sau alta forma de isotretinoin) in ultimele 6 luni
- Administrare de medicamente fotosensibilizante (care cresc sensibilitatea pielii la lumina) (ex: doxiciclina, tetraciclina, ciprofloxacin, levofloxacin, atorvastatin, simvastatin, clorpromazin, hidroclorotiazida – Nefrix, etc)
- Epilepsie
- Boli autoimune sau hematologice
Care sunt reactiile adverse ale laserului pentru epilare?
Riscurile asociate unei astfel de proceduri laser sunt minime.
Imediat dupa procedura poate aparea (dar nu obligatoriu):
- Roseata si edematierea (umflarea) zonei care a fost tratata, insa acestea dispar in cateva ore.
- Senzatie de caldura imediat dupa procedura; dispare in cateva ore si poate fi calmata cu aplicarea de comprese reci/gheata.
- Vezicule (mici „basicute”), mai ales in cazul celor care au pielea inchisa la culoare; se vindeca fara cicatrici.
- Hipo- sau hiperpigmentatie locala. Apar uneori la cei bronzati/ cu fototip inchis la culoare sau daca o persoana dupa ce a fost tratata se expune la soare/solar (hiperpigmentatie).
Ce trebuie facut inainte procedura?
- Este necesara o consultatie dermatologica in care se decide daca procedura laser este necesara si daca exista contraindicatii.
- Apoi se decide
- necesitatea inceperii unui tratament antibiotic sau antiviral (in functie de istoricul fiecarei persoane in parte).
- Persoana care va face tratamentul:
- Nu trebuie sa fie bronzata. Expunerea la soare/solar trebuie sa se fi facut cu mai mult de 4 saptamani inainte.
- Nu trebuie sa se fi epilat prin smulgere (ceara/aparat) cu 6 saptamani inainte
- Zona trebuie rasa cu cateva zile inainte. Parul trebuie sa aiba doar cativa milimetri peste suprafata pielii. Daca este prea lung energia va fi disipata si rezultatele nu vor fi optime.
- Nu trebuie sa fi folosit crema autobronzanta 2 saptamani inainte.
- Este bine sa:
- Informati medicul daca:
- aveti boli cronice
- luati medicamente
- ati facut alte tipuri de proceduri locale (laser/peeling/tratamente de reintinerire etc.)
- Evitati consumul de alcool cu cateva zile inainte de procedura.
- Informati medicul daca:
Ce trebuie facut dupa procedura?
Aplicati local comprese reci/gheata 24 de ore dupa si crema indicata de medicul dumneavoastra, pentru cateva zile.
Spalarea zonei tratate se va face bland, fara a freca, cu apa nu foarte fierbinte. Pielea se va usca prin tamponare cu un prosop.
Evitati:
- Efortul fizic intens, sauna sau orice va poate produce supraincalzire 7 zile dupa procedura.
- Consumul excesiv de alcool.
- Expunerea la soare! (vor fi folosite palarii cu boruri largi, creme de fotoprotectie cu factor SPF/FPS de 50) pentru cel putin 6-10 saptamani dupa procedura .
- Tratamentele faciale de tip exfoliere, laser, peeling, folosirea de creme cu alfahidroxiacizi (AHA), retinoizi topici (Retin A, Isotrexin, Mask Gel) sau benzoil peroxid (Brevoxyl) timp de 4 saptamani dupa procedura.
Daca simtiti disconfort local:
- Aplicati comprese reci sau
- Pulverizati apa termala tinuta in frigider.
Machiajul poate fi folosit de a doua zi.