Ce este sifilisul?
Sifilisul este o boala cu transmitere sexuala cauzata de o bacterie: Treponema pallidum.
Pielea si mucoasele integre sunt o bariera prin care bacteria nu poate patrunde, inocularea se face doar printr-o solutie de continuitate (chiar si o microfisura). Fiindca este asimptomatic (nu doare, nu „mananca”), marea majoritate a celor infectati nu stiu ca au sifilis si il transmit mai departe partenerilor lor sexuali.
Cum se manifesta?
Sifilisul are mai multe stadii:
- Sifilis primar: apare o ulceratie nedureroasa genitala si marirea ganglionilor inghinali. Ele dispar fara tratament in 1-6 saptamani, dar bacteria ramane in organism. Uneori aceste modificari sunt trecute cu vederea, asfel incat la 3-6 saptamani de la aparitia semnelor genitale se trece in stadiul II:
- Sifilis secundar: se poate manifesta oriunde si oricum. De aceea sifilisul se mai numeste „marele imitator” al bolilor dermatologice.
- Sifilis tertiar: daca nici forma secundara nu a fost tratata, in 2-20 de ani de la infectia primara pot aparea probleme severe, atat cutanate (cu sechele importante), cat si neurologice si/sau cardiologice.
Cum se transmite?
Transmiterea sifilisului se poate face:
- Prin (orice tip) de raport sexual (dar doar o treime din contactii cu o persoana infectata fac boala).
- Prin sarut (saliva unei persoane cu sifilis secundar este infectata).
- Prin transfuzii cu sange infectat.
- Prin inoculare directa accidentala (de exemplu inteparea cu un obiect contaminat).
- De la mama la fat (risc de avort spontan, fat mort, sifilis congenital): riscul depinde de momentul infectarii raportat la sarcina.
Leziunea apare la 3 saptamani de la contact si testele serologice care confirma diagnosticul se pozitiveaza, in functie de tipul analizei, in 14 zile pana la 6 saptamani.
Cum se trateaza?
Tratamentul sifilisului se face cu antibiotice, standardul de aur fiind penicilina. In stadiul primar si secundar, daca este efectuat corect, tratamentul vindeca boala complet. In stadiul tertiar insa tratamentul este mai dificil, mai ales daca exista complicatii organice.
Chiar daca cineva s-a vindecat de sifilis, nu inseamna ca s-a imunizat. La un nou contact are acelasi risc de face boala cu o persoana care nu a mai avut sifilis.