Ce laser se foloseste?
Pentru tratarea venelor dilatate sau „sparte”, precum si al altor „pete” vasculare (hemangioame, port-wine-stain si alte malformatii capilare), s-au elaborat multiple tipuri de lasere, cu diferite lungimi de unda. Unele trateaza probleme superficiale, altele pe cele mai profunde.
Indiferent de tipul folosit, mecanismul principal este acelasi: fototermoliza selectiva. Unda laser folosita tinteste strict hemoglobina din sange, fiind absorbita doar de aceasta. Hemoglobina se incalzeste, este distrusa termic, astfel incat sangele se coaguleaza si vasul se inchide. De asemenea, se incalzesc si peretii vasului, proteinele structurale se denatureaza si vasul este distrus. Resturile de vas si de sange coagulat vor fi absorbite de organism in 3-5 saptamani.
In clinica Dermestet folosim laserul Nd:Yag (al platformei laser Quanta Light 4V) cu doua lungimi de unda: 532nm pentru vasele superficiale si 1064nm pentru cele profunde, astfel incat putem trata la orice profunzime, atat de pe fata, cat si de pe restul corpului.
Pentru ce vase este indicat Laserul Nd:Yag?
Laserul Nd:Yag al platformei laser Quanta Light 4V foloseste doua lungimi de unda, 532nm si 1064nm, astfel inca se pot trata atat vasele localizate superficial, cat si cele mai profunde.
Poate fi folosit atat pe fata cat si pe restul corpului (gambe, coapse, umeri, etc).
Pot fi tratate:
- venele dilatate sau „sparte” (telangiectazii) liniare, punctiforme, in retea sau stelate
- angioame/hemangioame
- nevi vasculari
- malformatii vasculare („port-wine-stain”)
Cum se face aceasta procedura?
Inaintea tratamentului este necesara o consultatie dermatologica in care se decide daca si ce tip de procedura este necesara si daca exista contraindicatii.
Pacientul sta intins pe pat, zona care urmeaza a fi tratata este curatata si racita (gheata, criospray sau o piesa speciala a laserului) si vor fi aplicati ochelari speciali de protectie, care vor fi tinuti pe tot parcursul procedurii. Apoi ,vor fi administrate pulsuri de energie laser la nivel cutanat pe toata lungimea/ suprafata vasului sau a petei vasculare.
Imediat dupa aplicarea energiei vasele dilatate vor disparea, lasand o urma albastruie sau gri (resturi de vas si sange coagulat) sau, in cazul petelor/malformatiilor vasculare, roseata se va diminua sau va aparea o culoare gri-albastruie. Treptat, resturile se vor absorbi, procesul fiind similar cu vindecarea unei vanatai. Suprafata pielii nu este lezata, putand fi insa un pic rosie si umflata la locul de tratament.
Senzatia resimtita (doar cateva secunde, cat se elibereaza energia) variaza de la o persoana la alta fiind descrisa fie ca o plesnitura cu un elastic, fie ca o intepatura usoara, fie ca niste furnicaturi. Pentru a diminua si aceste senzatii se va aplica imediat piesa de racire a laserului sau gheata (in functie de indicatii).
Durata procedurii variaza in functie de problema tratata: de la cateva minute pentru o singura leziune vasculara, pana la cateva zeci de minute pentru tratarea mai multor vene dilatate de pe picioare.
Dupa procedura nu este nevoie de timp de recuperare, pacientii putandu-si relua activitatile zilnice imediat, dar cu respectarea indicatiilor postprocedurale.
Care sunt si cand se vad efectele?
Efectele sunt:
- disparitia vaselor dilatate sau „sparte”
- disparitia sau ameliorarea rosetii petelor/malformatiilor vasculare, a angioamelor/hemangioamelor si a nevilor vasculari
Vasele sunt „eliminate” in timpul procedurii, insa pielea va fi fara nici o urma abia dupa resorbtia resturilor ramase in piele, cam in:
- 3-5 saptamani pentru venele dilatate superficiale de pe fata, petele vasculare de tip port-wine-stain, angioame si nevi vasculari,
- 6-10 saptamani pentru hemangioame si vasele dilatate de pe picoare (daca sunt profunde putand sa dureze pana la 15 saptamani).
Este bine sa fie facut un control dupa 3-4 saptamani, pentru a evalua daca tratamentul a fost optim si daca ar mai fi necesare noi sedinte. In cazul petelor/malformatiilor vasculare, fiindca exista foarte multe vase aglomerate intr-un singur loc, este posibil ca un singur tratament sa nu fie suficient.
O noua sedinta de tratament laser pentru probleme vasculare superficiale este recomandat a fi facuta la 4-6 saptamani dupa prima.
Cat dureaza efectul?
Odata disparut, un vas tratat corect cu laserul nu va mai reaparea, insa, fiindca de cele mai multe ori exista o tulburare circulatorie generala, pot sa apara unele noi, dupa mai multi ani. De asemenea, in cazul anumitor malformatii vasculare, exista riscul ca, in timp, sa se produca noi vase.
Care sunt contraindicatiile?
- Sarcina (sau alaptarea)
- Dermatita/eczema severa pe zona tratata
- Infectii active locale (inclusiv herpes)
- Istoric de cicatrici keloide
- Cancere/precancere cutanate pe zona ce urmeaza a fi tratata
- Piele bronzata (va trebui amanata procedura cu 2-3 luni)
- Epilare mecanica prin smulgere (ceara/aparat) cu 6 saptamani inainte sau prin radere/chimica cu 4 saptamani inainte
- Administrare de retinoizi orali (ex. Roaccutane sau alta forma de isotretinoin) in ultimele 6 luni
- Administrare de medicamente fotosensibilizante (care cresc sensibilitatea pielii la lumina) (ex: doxiciclina, tetraciclina, ciprofloxacin, levofloxacin, atorvastatin, simvastatin, clorpromazin, hidroclorotiazida – Nefrix, etc)
- Epilepsie
- Boli autoimune sau hematologice
Care sunt reactiile adverse?
Riscurile asociate unei astfel de proceduri laser sunt minime.
Imediat dupa procedura poate aparea (dar nu este obligatoriu):
- Roseata si edematierea (umflarea) zonei care a fost tratata, insa acestea dispar in cateva ore sau, cel mai rau, in cateva zile.
- Usoara mancarime locala
- Vezicule (mici „basicute”), mai ales in cazul celor care au pielea inchisa la culoare; se vindeca fara cicatrici.
- Mici echimoze (vanatai)
- Scuame sau cojite pe suprafata pielii, mai ales daca se trateaza leziuni mari sau profunde
Aparitia urmei albastruie/gri sau a modificarii de culoare a unei pete vasculare in gri-albastrui pe locul unde a fost problema este normala, nu este considerata reactie adversa. Uneori pot avea o nuanta mai inchisa. Acestea dispar in momentul resorbtiei complete a resturilor ramase in piele: 3-5 saptamani pentru venele dilatate superficiale de pe fata, petele vasculare de tip port-wine-stain, angioame si nevi vasculari si 6-10 saptamani pentru hemangioame si vasele dilatate de pe picoare (daca sunt profunde putand sa dureze pana la 15 saptamani).
Complicatii rare ce mai pot surveni:
- Hipo- sau hiperpigmentatie locala. Apar la cei bronzati/ cu fototip inchis la culoare sau daca o persoana dupa ce a fost tratata se expune la soare/solar (hiperpigmentatie).
Ce trebuie facut inainte de procedura?
Inaintea tratamentului:
- este necesara o consultatie dermatologica in care se decide daca si ce tip de procedura de tratare a leziunilor vasculare este necesara si daca exista contraindicatii.
- Apoi se decide
- necesitatea inceperii unui tratament antibiotic sau antiviral (in functie de istoricul fiecarei persoane in parte).
- Persoana care va face tratamentul
- Nu trebuie sa fie bronzata, altfel procedura va trebui amanata cu 2-3 luni.
- Nu trebuie sa se fi epilat: epilare mecanica prin smulgere (ceara/aparat) cu 6 saptamani inainte sau prin radere/chimica cu 4 saptamani inainte.
- Este bine sa:
- Nu luati medicamente de tipul aspirina, ibuprofen 10 zile inainte. Ele „subtiaza” sangele si astfel creste riscul de sangerare si echimoza (vanataie). Daca aveti o durere pe care sa nu o puteti suporta luati doar paracetamol.
- Nu luati suplimente de tipul vitamina E, gingko biloba, ginseng, omega3 sau capsule cu ulei de peste. Si ele pot „subtia” sangele.
- Informati medicul daca:
- aveti boli cronice
- luati medicamente
- ati facut alte tipuri de proceduri locale (inclusiv laser/ peeling)
- Evitati consumul de alcool cu cateva zile inainte de procedura.
Ce trebuie facut dupa procedura?
- Aplicati local comprese reci/gheata 24 de ore dupa si crema indicata de medicul dumneavoastra, pe o perioada de circa o saptamana.
- Spalarea zonei tratate se va face bland, fara a freca, 2 zile dupa procedura facand dus, nu baie, iar apa sa nu fie foarte fierbinte. Pielea se va usuca prin tamponare cu un prosop.
- Daca apar cojite, nu le smulgeti. Lasati-le sa cada singure. (altfel va puteti produce cicatrici).
- Nu luati medicamente si suplimente ce pot „subtia” sangele, pentru cel putin 5 zile dupa procedura: aspirina, ibuprofen, vitamina E, gingko biloba, ginseng, omega3 sau capsule cu ulei de peste. Daca aveti vreo durere pe care sa nu o puteti suporta luati doar paracetamol.
- Evitati:
- Efortul fizic intens, sauna sau orice va poate produce supraincalzire 1-2 saptamani dupa procedura.
- Consumul excesiv de alcool.
- Expunerea la soare! (vor fi folosite palarii cu boruri largi, creme de fotoprotectie cu factor SPF/FPS, mineral, de 50) pentru cel putin 6-10 saptamani dupa procedura
- Daca simtiti disconfort local:
- Aplicati comprese reci sau
- Pulverizati apa termala tinuta in frigider.
- Daca s-au tratat vene dilatate de pe picioare:
- Imediat dupa procedura este bine sa mergeti pe jos 15minute si apoi, zilnic, macar pentru o saptamana 15-20 de minute/zi .
- Folositi ciorapi de compresie cel putin o saptamana.
- Evitati statul in picioare o perioada indelungata.
- Este bine ca atunci cand va odihniti si stati jos sa tineti picioarele un pic mai ridicate comparativ cu restul corpului (macar o saptamana dupa tratament).