Pentru ce realizam interventii microchirurgicale?
In Clinica Dermestet realizam interventii microchirurgicale pentru:
Excizia totala a:
- nevilor benigni inestetici sau atipici,
- papiloamelor
- verucilor
- keratozelor seboreice (senile sau ale varstnicului)
- tumorilor benigne de tipul chiste sebacee, dermatofibroame, etc
- cancerelor cutanate (melanoame, carcinoame: bazocelular, spinocelular),
- tumorilor vasculare (ex: angioame).
Leziunile scoase pot fi puse in recipiente cu formol si trimise catre analiza specializata (examen histopatologic), in cazul in care diagnosticul este incert.
Prelevare de biopsii pentru a trimite catre examen histopatologic, pentru stabilirea diagnosticului de certitudine in cazul bolilor cutanate.
Cu ce realizam interventiile microchirurgicale?
In primul rand spunem microchirurgie deoarece nu se face anestezie generala. Pacientul este treaz, constient pe toata perioada interventiei si poate pleca acasa imediat.
Pentru a nu simti durere, se face anestezie locala fie cu crema (EMLA), fie injectie locala cu xilina, completandu-se cu baterii reci de gheata. Astfel confortul persoanei operate este maxim.
Interventiile microchirurgicale se pot face folosind:
- Bisturiul – metoda clasica, in care la final se pune un fir de sutura, care trebuie scos in 7-14 zile
- Electrocauterul – se produce arderea leziunilor, folosind bisturiul electric
- Radiofrecventa – leziunea este vaporizata, cu ajutorul undelor radio. Este cea mai putin invaziva metoda. Clinica Dermestet dispune de mai multe aparate cu radiofrecventa pentru interventii microchirurgicale de mare finete.
- Laserul – se practica excizia precisa cu unda laser. Cele mai folosite sunt laserul CO2 si Erbium YAG nefractional. In clinica noastra avem la dispozitie atat laserul Cortex CO2, cat si platforma laser Quanta Light 4V, cu piesa de Erbium YAG Twain 2940.
Bineinteles ca, in functie de tipul leziunii si localizare, aceste metode pot fi folosite impreuna, una in completarea celeilalte.
Ce trebuie sa facem inainte de o interventie microchirurgicala?
In principiu nu exista foarte multe lucruri de facut inainte de o interventie:
- Nu luati anticoagulante/antiagregante cu o zi inainte de procedura (aspirina, Plavix, Clexane).
- Daca exista suprainfectie bacteriana aceasta trebuie tratata circa o saptamana si apoi se va face interventia.
Ce trebuie sa facem dupa o interventie microchirurgicala?
Dupa o interventie microchirugicala pacientul poate pleca acasa, nu este ametit si nu are dureri. Chiar de a doua zi se poate relua munca, daca zona respectiva nu interfera cu activitatile uzuale (de exemplu nu este pe mana dreapta, la un dreptaci, muncitor care lucreaza manual).
Va trebui facut un pansament zilnic pe zona tratata, punand local o crema si/sau o pudra indicate de medic. De asemenea, in primele doua zile dupa interventie, se pot aplica local comprese reci (gheata) care au rolul de a calma inflamatia si edemul.
Dupa vindecarea locului, zona care a fost tratata trebuie protejata o anumita perioada de razele ultraviolete (soare, solar), in functie de tipul, dimensiunea si localizarea leziunii initiale. Se vor folosi creme cu factor de protectie 50 (SPF/FPS 50). Acest lucru este indicat pentru a scadea riscul de hiperpigmentare, care exista in mod normal dupa orice inflamatie/cicatrice cutanata.