Ce sunt si de ce apar petele pigmentare?
Cele mai frecvente tipuri de pete pigmentare sunt:
- „Petele de varsta”/ lentigine/ lentigo solar. Ele sunt urmarea expunerii cronice la soare. Nu au risc de transformare maligna, insa sunt extrem de inestetice.
- Melasma. Reprezinta acea hiperpigmentare faciala, cu dimensiuni variabile si margini neregulate localizata mai frecvent pe frunte, obraji, tample si buza superioara. Ea apare dupa expunerea la soare la persoanele predispuse a se hiperpigmenta si care au un dezechilibru hormonal (inclusiv sarcina sau administrarea de anticonceptionale orale).
- Nevi (alunite) dobanditi/congenitali. Sunt proliferari benigne de melanocite (celule din structura normala a pielii).
- Keratoze seboreice. Sunt proliferari benigne ale celulelor epiteliale normale, frecvent au depozite de keratina (proteina care da rezistenta pielii, unghiilor si parului ) si o cantitate variabila de melanina (pigmentul care da culoarea pielii).
- Precancere sau chiar cancere cutanate, de tipul keratoza actinica, melanom sau carcinom bazocelular pigmentar. Cauzele aparitiei acestora sunt multiple si includ expunerea la ultraviolete, factorul genetic, tipul de piele, etc.
Indiferent de tip, culoarea acestor pete este data de pigmentul numit melanina, produs de melanocite (celule din structura normala a pielii): fie este vorba de o proliferare a melanocitelor, fie este o acumulare de pigment. Astfel se produce o pata maro.
Exista mult mai multe alte cauze de pigmentare a pielii, unele strict localizate (postinflamator, dermatite fototoxice sau de contact, etc.), altele difuze, asociate cu boli sistemice sau cu administrarea de anumite medicamente, insa frecventa lor este mai mica.
Ce puteti face daca aveti pete pigmentare?
In primul rand, trebuie sa folositi zilnic crema de fotoprotectie cu spectru larg UVA+UVB cu SPF/FPS 50+. Indiferent de cauza, razele ultraviolete agraveaza orice pigmentatie.
In al doilea rand, daca aveti o pata pigmentara (mai ales daca este noua) este bine sa fiti vazuti de un medic dermatolog pentru a exclude lucrurile mai grave: precancere si cancere cutanate. Daca nu este ceva ingrijorator, pata respectiva poate fi tratata in functie de tipul acesteia, iar daca este precancer/cancer, acesta obligatoriu va trebui excizat si dat la analiza histopatologica.
Ce tratamente se pot folosi pentru petele pigmentare?
Metoda de tratament variaza in functie de tipul leziunii.
Alunitele sau keratozele seboreice verucoase (in relief) pot fi scoase printr-o interventie microchirurgicala:
- Radiofrecventa – leziunea este vaporizata, cu ajutorul undelor radio. Este cea mai putin invaziva metoda. Clinica Dermestet dispune de mai multe aparate cu radiofrecventa pentru interventii microchirurgicale de mare finete.
- Laser de tip ablativ – se practica excizia precisa cu unda laser. Cel mai folosit este laserul CO2. In clinica noastra avem la dispozitie laserul Cortex CO2.
sau metode mai vechi:
- Bisturiul – metoda clasica, in care la final se pune un fir de sutura, care trebuie scos in 7-14 zile
- Electrocauterul – se produce arderea leziunilor, folosind bisturiul electric.
Precancerele sau cancerele cutanate, depistate atat clinic cat si dermatoscopic vor fi excizate doar clasic, cu bisturiul, cu margini de siguranta, iar leziunea va fi data obligatoriu la examen histopatologic.
Petele pigmentare „de varsta” /lentigine/ lentigo solar pot fi eliminate prin:
- metode microchirurgicale: radiofrecventa sau electrocauter
- metode de rejuvenare cutanata („skin resurfacing”): peeling
- metode laser:
- pentru petele pigmentate cu suprafata aspra, rugoasa: laser Erbium YAG (Cortex sau in cadrul platformei Quanta Light 4V)
- pentru petele de dimensiuni mici, cu suprafata neteda: laserele Alexandrit si Nd:Yag ( platforma Quanta Light 4V)
- pentru petele de dimensiuni mai mari, cu suprafata neteda: IPL (Eterna Giovinezza – Quanta System sau NannoLight – Sybaritic )
- Melasma, odata aparuta, este extrem de greu de tratat. Se pot incerca:
- creme depigmentante profesionale,
- peeling chimic superficial,
- microdermabraziune,
- IPL,
insa rezultatele sunt variabile si nu intotdeauna satisfacatoare.
Cum actioneaza laserele pentru petele pigmentare?
Laserele nonablative Alexandrit si Nd:Yag (care nu produc distructia epidermului) si IPL-ul (lumina intens pulsata – nici ea nu afecteaza epidermul) actioneaza in principal pe acelasi mecanism: tintesc melanina si prin incalzire o distrug. Resturile distruse vor fi eliminate in mod natural de catre celulele din piele care au acest rol.
Laserele ablative, precum Erbium-YAG, elibereaza energia, de la suprafata pana in derm (stratul mai profund al pielii), sub forma unor coloane microscopice de distructie cutanata termica stimuland refacerea celulara normala, fara exces de pigment.
Clinica Dermestet dispune de toate aceste optiuni de tratament si alegerea procedurii se va face in functie de tipul de pata pigmentara.
Cum se fac procedurile laser pentru pete pigmentare?
Indiferent de tipul de laser folosit, pacientul va purta pe durata intregii proceduri ochelari speciali de protectie.
Zona ce va fi tratata va fi curatata si racita (gheata/criospray) si apoi vor fi administrate pulsuri de energie laser la nivel cutanat pe toata suprafata petei pigmentare. In cazul Erbium-YAG, daca se va folosi o energie mai mare, poate fi aplicata inainte o crema anestezica; in cazul energiilor mai mici nu exista durere si anestezia nu este necesara.
Senzatia resimtita (doar cateva secunde, cat se elibereaza energia) variaza de la o persoana la alta fiind descrisa fie ca o plesnitura cu un elastic ce a fost in tensiune, fie ca ciupitura, fie ca niste furnicaturi. Ulterior se mai poate simti doar o senzatie de cald, depinzand de pragul de sensibilitate al fiecaruia. Pentru a calma zona se pot aplica comprese reci sau gheata.
Durata procedurii variaza in functie de marime, nu mai mult de 15minute.
Dupa procedura nu trebuie stat acasa, pacientii putandu-si relua activitatile zilnice imediat, dar cu respectarea indicatiilor postprocedurale.
Cand se vad efectele dupa laser pentru pete pigmentare?
Efectele sunt disparitia sau ameliorarea petelor pigmentare.
Deoarece exista variatii de cantitate si profunzime a pigmentului, precum si o variabilitate a fiecarei persoane in parte de a elimina resturile de melanina, nu se poate aprecia de la inceput care va fi efectul final: disparitia sau ameliorarea. In general 60-80% din petele pigmentate tratate cu laserul dispar dupa un singur tratament, insa uneori este nevoie de mai multe sedinte. O noua sedinta de tratament laser este recomandat a fi facuta la 3-4 saptamani dupa prima.
Imediat dupa procedura, indiferent de laserul folosit, zona va fi rosie si usor umflata, ca dupa o arsura solara, ce va dura cateva ore. De a doua zi pata tratata se va inchide la culoare si va face o crusta care se va detasa in 4-5 zile, ramanand o pata roz care dispare si ea in 1-2 saptamani.
Cat dureaza efectele dupa laser pentru pete pigmentare?
Odata disparuta, pata nu va mai reaparea, insa tratamentul laser nu previne aparitia unora noi. Pentru aceasta trebuie folosite creme de fotoprotectie cu spectru larg UVA+UVB cu SPF/FPS 50+.
Care sunt contraindicatiile laserului pentru pete pigmentare?
- Sarcina (sau alaptarea)
- Dermatita/eczema severa pe zona tratata
- Infectii active locale (inclusiv herpes)
- Istoric de cicatrici keloide
- Cancere/precancere cutanate pe zona ce urmeaza a fi tratata
- Piele bronzata (va trebui amanata procedura cu 2-3 luni)
- Epilare mecanica prin smulgere (ceara/aparat) cu 6 saptamani inainte sau prin radere/chimica cu 4 saptamani inainte
- Administrare de retinoizi orali (ex. Roaccutane sau alta forma de isotretinoin) in ultimele 6 luni.
- Administrare de medicamente fotosensibilizante (care cresc sensibilitatea pielii la lumina) (ex: doxiciclina, tetraciclina, ciprofloxacin, levofloxacin, atorvastatin, simvastatin, clorpromazin, hidroclorotiazida – Nefrix, etc)
- Epilepsie
- Boli autoimune sau hematologice
Care sunt reactiile adverse ale laserului pentru pete pigmentare?
Riscurile asociate unei astfel de proceduri laser sunt minime.
- Imediat dupa procedura poate aparea (dar nu obligatoriu):
- Roseata si edematierea (umflarea) zonei care a fost tratata, insa acestea dispar in cateva ore.
- Senzatie de caldura imediat dupa procedura; dispare in cateva ore si poate fi calmata cu aplicarea de comprese reci/gheata.
- Vezicule (mici „basicute”), mai ales in cazul celor care au pielea inchisa la culoare; se vindeca fara cicatrici
- Mici echimoze (vanatai)
- Epilarea laser a zonei tratate. Acest lucru constituie o problema daca pata este localizata in zona barbii/mustatii la barbati.
- Hipo- sau hiperpigmentatie locala. Apar la cei bronzati/ cu fototip inchis la culoare sau daca o persoana dupa ce a fost tratata se expune la soare/solar (hiperpigmentatie).
Aparitia crustei inchise la culoare de a doua zi face parte din procesul normal de reparare si nu este considerata reactie adversa. Ea cade singura in 4 zile.
Ce trebuie facut inainte de o procedura laser pentru pete pigmentare?
Inaintea tratamentului:
- este necesara o consultatie dermatologica in care se decide:
- daca este o leziune benigna
- daca si ce tip de procedura laser este necesara
- daca exista contraindicatii.
- Apoi se decide
- necesitatea inceperii unui tratament antibiotic sau antiviral (in functie de istoricul fiecarei persoane in parte).
- Persoana care va face tratamentul:
- Nu trebuie sa fie bronzata, altfel procedura va trebui amanata cu 2-3 luni.
- Nu trebuie sa se fi epilat: epilare mecanica prin smulgere (ceara/aparat) cu 6 saptamani inainte sau prin radere/chimica cu 4 saptamani inainte.
- Nu trebuie sa fi folosit crema autobronzanta 2 saptamani inainte.
- Este bine sa:
- Informati medicul daca:
- aveti boli cronice
- luati medicamente
- ati facut alte tipuri de proceduri locale (laser/peeling/tratamente de reintinerire etc.)
- Evitati consumul de alcool cu cateva zile inainte de procedura.
- Informati medicul daca:
Ce trebuie facut dupa procedura?
Aplicati local comprese reci/gheata 24 de ore dupa si crema indicata de medicul dumneavoastra, pe o perioada de circa o saptamana.
Spalarea zonei tratate se va face bland, fara a freca, cu apa nu foarte fierbinte. Pielea se va usca prin tamponare cu un prosop.
- Cand apare crusta, nu o indepartati prin frecare, nu trageti de ea; lasati-o sa cada singura. (altfel va puteti produce cicatrici)
- Evitati:
- Efortul fizic intens, sauna sau orice va poate produce supraincalzire 1-2 saptamani dupa procedura.
- Consumul excesiv de alcool.
- Expunerea la soare! (vor fi folosite palarii cu boruri largi, creme de fotoprotectie cu factor SPF/FPS de 50) pentru cel putin 6-10 saptamani dupa procedura.
- Tratamentele faciale de tip exfoliere, laser, peeling, folosirea de creme cu alfahidroxiacizi (AHA), retinoizi topici (Retin A, Isotrexin, Mask Gel) sau benzoil peroxid (Brevoxyl) timp de 4 saptamani dupa procedura.
- Daca simtiti disconfort local:
- Aplicati comprese reci sau
- Pulverizati apa termala tinuta in frigider.
- Machiajul poate fi folosit de a doua zi.