Ce sunt IPL si Fotorejuvenarea IPL?
Intense Pulsed Light sau IPL (lumina intens pulsata), desi tehnic nu este un laser, este o metoda ce actioneaza similar cu un laser non-ablativ. Aparatul foloseste lumina, care este convertita in caldura si apoi distruge (prin caldura) celulele tinta, fara a afecta suprafata pielii.
IPL foloseste pulsuri de lumina intr-un spectru bine controlat pentru a tinti melanina (pigmentul brun din piele si par) si hemoglobina (care da culoarea rosie a vaselor de sange). Lumina este convertita in caldura, care va fi focalizata strict pe substantele tinta: melanina – cu disparitia petelor pigmentare si hemoglobina – cu disparitia petelor vasculare si a vaselor superficiale.
In functie de ce rezultat se doreste se folosesc filtre diferite de lumina, care pot face epilare, reducerea vaselor/rosetii, disparitia petelor pigmentate sau pot avea efecte cumulate pe piele, actionand pe mai multe planuri (dispare pigmentatia, roseata si in acelasi timp se stimuleaza productia de colagen) – fotorejuvenare.
Fotorejuvenarea – denumita si „Photofacial – este o metoda confortabila si disponibila pentru imbunatatirea aspectului pielii fotoimbatranite, cu semne de injurie solara. Filtrele speciale folosite in procedura de fotorejuvenare IPL permit medicului sa trateze cu succes pete asociate imbatranirii sau expunerii la soare, micile vene/capilare faciale, precum si roseata difuza a pielii, toate intr-o singura procedura.
Terapia prin lumina intensa pulsata (IPL) constituie standardul de aur in fotorejuvenare datorita rezultatelor excelente obtinute si a confortului, precum si a unui risc minim de aparitie a complicatiilor.
Ce trateaza fotorejuvenarea IPL?
Fotorejuvenarea IPL trateaza:
- Pete pigmentate (cauzate de varsta sau de expunerea la soare), pistruii
- Culoarea neuniforma a pielii
- Mici vene/capilare faciale
- Roseata difuza a fetei,
- Rozaceea/cuperoza
- Poikilodermia (roseata, pigmentatie si aspect patat)
- Pielea imbatranita prematur prin expunerea la soare
Orice zona a corpului poate fi tratata. Cele mai intalnite in practica sunt zonele mai expuse efectelor nedorite ale soarelui: fata, gat, maini, piept si umeri.
Cum se face aceasta procedura?
Procedura este blanda, non-invaziva si sigura. Nu este necesara anestezia locala.
Va veti aseza confortabil pe pat, iar ochii va vor fi protejati cu ochelari speciali sau cu material protector. In functie de aparatul folosit poate sau nu sa fie nevoie de un gel special (cu rol de lubrifiere si racorire), care va fi aplicat pe zona tratata. Apoi, din aproape in aproape, piesa IPL-ului se va pune pe piele (aceasta arata ca un dreptunghi de sticla) si se vor aplica pulsurile de lumina.
Senzatia resimtita imediat dupa descarcarea energiei este de ciupitura sau ca si cum ai fi plesnit cu un elastic ce a fost in tensiune, insa senzatia este scurta, doar pe momentul aplicarii. Ulterior se mai poate simti doar o senzatie de cald, depinzand de pragul de sensibilitate al fiecaruia. Pentru a calma zona se pot aplica comprese reci sau gheata.
La final se va aplica o crema speciala, reparatoare si emolienta.
Nivelul de energie necesara si lungimea de unda optima sunt stabilite de catre medic in urma consultului medical, in functie de tipul de piele.
Pentru un tratament cat mai confortabil, in cabinetul nostru se utilizeaza un sistem cu lumina pulsata ce incorporeaza un dispozitiv de racire ce minimalizeaza orice disconfort posibil la fiecare puls.
Prin racirea suprafetei tratate se poate ajusta cantitatea de energie luminoasa ce distruge leziunile pigmentare si/sau telangiectaziile fara a resimti disconfort.
Durata procedurii variaza in functie de suprafata tratata: de la 5 pana la 45 minute (pentru toata fata in medie 20-30minute).
Care sunt si cand se vad efectele?
Cheia unei fotorejuvenari prin lumina pulsata sigura si eficienta o constituie consultatia adecvata cu evidentierea istoricului medical, a caracteristicilor fizice si a asteptarilor personalizate in fiecare caz in parte.
Rezultatele acestui tratament sunt:
- piele cu aspect mai tanar si mai sanatos, neteda si supla
- disparitia petelor tegumentare
- uniformizarea tonurilor de culoare
- disparitia rosetii si a micilor vene/capilare faciale
- ameliorarea ridurilor fine
- micsorarea dimensiunii porilor
Rezultatele depind de tipul de piele, de numarul de sedinte de tratament si de zonele tratate. Efectele se observa dupa primul tratament, dupa trecerea timpului de reparare totala (7-14 zile). Asta nu inseamna ca nu se pot relua activitatile zilnice, ci doar ca pielea inca se regenereaza.
Pentru rezultate optime sunt necesare 2-5 sedinte, la aproximativ 3 saptamani distanta intre ele, in functie de severitatea afectiunilor pielii.
La ce sa ma astept imediat dupa tratament?
Va puteti astepta sa persiste o roseata care va disparea in cateva ore. In cazul unor leziuni pigmentare veti observa pe zonele tratate pete inchise la culoare care se vor exfolia. Pielea tratata va fi mai catifelata, ridurile fine si porii vor fi mai putin vizibili, petele solare si pigmentarile neuniforme vor fi mai decolorate.
Cat dureaza efectul?
Ca la orice procedura de ameliorare a calitatii pielii efectele sunt de lunga durata. Aspectul pielii va fi dat inapoi in timp, dar tratamentul nu previne aparitia altor semne ale imbatranirii. Trecerea timpului nu o putem opri. Efectele dureaza cu atat mai mult cu cat ne ferim mai mult de soare si cu cat se respecta mai strict sfaturile de prevenire a aparitiei ridurilor.
Majoritatea pacientilor prefera sa vina pentru o reimprospatare a efectelor cam o data pe an.
Care sunt contraindicatiile?
- Pielea bronzata sau fototipuri foarte inchise la culoare
- Arsura solara recenta
- Dermatita/eczema severa pe zona tratata
- Infectii active locale (inclusiv herpes)
- Cancere/precancere cutanate pe zona ce urmeaza a fi tratata
- Epilare mecanica cu 4 saptamani inainte
- Sarcina/alaptarea
- Tratament cu isotretinoin (Roaccutane) in ultimele 6 luni sau medicamente fotosensibilizante (ex. doxiciclina) in momentul consultului
- Istoric de cicatrici keloide
- Epilepsie
- Boli autoimune sau hematologice
Care sunt reactiile adverse?
In afara rectiilor temporare ce apar imediat dupa procedura nu exista reactii adverse severe.
Imediat dupa tratament poate aparea:
- Roseata (ce dureaza cateva ore pana la 4 zile in functie de tipul de piele)
- Accentuarea temporara a petelor inchise la culoare si exfolierea pielii in zonele hiperpigmentate (ce dureaza circa 1-2 saptamani)
- Mici vezicule (basicute), ca dupa o arsura solara (ce dureaza cateva ore)
De asemenea exista riscul de hiperpigmentare postinflamatorie, daca nu se folosesc creme de fotoprotectie, cel putin 1 luna dupa tratament.
Ce trebuie facut inainte de procedura?
Inaintea tratamentului:
- este necesara o consultatie dermatologica in care se decide daca procedura este necesara si daca exista contraindicatii.
- Pielea nu trebuie sa fie bronzata si sa nu aveti planificate vacante insorite in urmatoarea luna.
- Nu folositi autobronzante cu 2 saptamani inainte.
- Nu va epilati prin smulgere (ceara/aparat/penseta) pe zona tratata cu 4 saptamani inainte.
- Este bine sa:
- Informati medicul daca aveti alergii, boli cronice sau luati/ati luati alte medicamente (ex. isotretinoin, doxiciclina).
- Evitati consumul de alcool cu cateva zile inainte de procedura.
Ce trebuie facut dupa procedura?
- Aplicati local crema indicata de medicul dumneavoastra, pe o perioada de circa o saptamana si comprese reci/gheata.
- In primele nopti dupa procedura dormiti cu fata in sus, nu pe laterale.
- Spalarea fetei se va face bland, apoi se usuca prin tamponare cu un prosop. Nu frecati!
- Daca simtiti disconfort local:
- Aplicati comprese reci sau
- Pulverizati apa termala tinuta in frigider.
- Daca apar cojite, nu le smulgeti. Lasati-le sa cada singure. (altfel va puteti produce cicatrici)
- Sunt contraindicate:
- Orice activitati care presupun supraincalzirea pielii si transpiratie (pana la vindecare):
- Efortul fizic intens, ridicarea de greutati
- Sauna, jacuzzi, camere supraincalzite
- Expunerea la soare! (vor fi folosite palarii cu boruri largi, creme de fotoprotectie cu factor SPF/FPS, mineral, de 50) pentru cel putin 4 saptamani dupa procedura.
- Tratamentele faciale de tip exfoliere, laser, folosirea de creme cu alfahidroxiacizi (AHA), retinoizi topici (Retin A, Isotrexin, Mask Gel) sau benzoil peroxid (Brevoxyl) timp de 4 saptamani dupa procedura.
- Evitati expunerea la frig, vant si aer rece.
- Machiajul va putea fi folosit de a doua zi
- Daca aveti parul lung, prindeti-va parul pentru a mentine libera zona tratata.