De ce rejuvenarea mainilor?
Deoarece mainile sunt partea corpului care este expusa la foarte multi factori de mediu (soare, substante chimice, vant, frig etc.) ele reprezinta una din primele zone care incepe sa dea semne de imbatranire. Mai mult, desi se acorda o atentie deosebita fetei, incepand de la creme si ingrijire corecta si pana la proceduri de reintinerire, mainile sunt adesea „uitate”.
Din aceste motive mainile pot trada varsta, in ciuda prezentei unei fete tinere si a unui corp armonios.
Cu trecerea anilor si expunerea la soare:
- Apar pete pigmentate
- Se pierde din tesutul grasos si mainile par „osoase”
- Venele sunt proeminente
- Pielea este ridata, „zbarcita” si subtire
Toate aceste modificari nu pot fi ascunse nici cu machiaj, nici cu haine. Nicio persoana nu vrea sa isi tradeze varsta doar printr-o strangere de mana sau printr-un gest uzual si din acest motiv rejuvenarea mainilor a devenit foarte raspandita, fiind o noua arma impotriva imbatranirii.
Ce se poate face pentru rejuvenarea mainilor?
Pentru a reface aspectul tanar al mainilor exista multiple proceduri ce pot fi facute, singure sau in combinatii, in functie de dorintele fiecarei persoane in parte. In cadrul consultului dermatologic medicul impreuna cu pacientul vor decide ce se potriveste si ce nu si care sunt rezultatele ce vor putea fi obtinute.
Optiunile sunt:
- Peeling chimic. La fel ca in cazul procedurii de rejuvenare faciala se folosesc substante chimice aplicate pe piele cu scopul de a indeparta straturile superficiale, imbatranite. Se trateaza petele pigmentate, uniformizandu-se tonurile de culoare si se imbunatateste textura pielii.
- Fotorejuvenare IPL. IPL (Intense Pulsed Light) foloseste pulsuri de lumina intr-un spectru bine controlat pentru a tinti melanina (pigmentul brun din piele si par) si hemoglobina (care da culoarea rosie a vaselor de sange). Se trateaza petele pigmentate (cauzate de varsta sau de expunerea la soare), culoarea neuniforma a pielii, poikilodermia (roseata, pigmentatie si aspect patat), rezultatul final fiind de imbunatatire a aspectului pielii fotoimbatranite.
- Radiofrecventa fractionata. Este o metoda de rejuvenare cutanata ce foloseste undele radio pentru a produce modificari tisulare temporare, care au ca efect imediat stimularea regenerarii pielii si formarea de noi fibre de colagen. In general se foloseste la nivelul fetei si gatului, dar in anumite cazuri poate fi folosita si la maini pentru a imbunatati textura si culoarea.
- Laser. Procedura de rejuvenare cu laserul („skin resurfacing”) foloseste lasere ablative, de tip Erbium YAG sau CO2. Este cea mai eficienta metoda de acest tip, dar necesita timp de recuperare. Se imbunatateste semnificativ textura pielii, facand-o mai ferma, se uniformizeaza tonurile de culoare si se inlatura petele pigmentate.
- Sistemele de radiofrecventa uni- si bi-polare Pellevé™ si Bodyshape. Aceste metode, folosite de regula pe fata (Pellevé) sau corp (BodyShape) pot fi utilizate, in anumite cazuri si pe maini. Au efecte ceva mai profunde, fiind ideale celor cu piele laxa. Cu ajutorul lor se poate creste fermitatea si tonusul cutanat.
- Acid hialuronic. La fel ca si la fata sau la buze rolul acidul hialuronic este acela de a „umple”. De aceea procedura este indicata persoanelor cu maini „osoase”, care au pierdut din grasimea profunda sau din colagenul dermic. Mainile vor avea un aspect mai carnos si mai tanar.
Metodele de rejuvenare rezolva tintit anumite probleme, fie textura sau culoarea, fie fermitatea si umplerea. De aceea trebuie luat in considerare fiecare aspect in parte si, daca este indicat, sa se faca atat o procedura de rejuvenare superficiala („skin resurfacing”), cat si una de umplere sau tonifiere.