Ce este acneea?
Acneea este o afectiune a pielii frecvent intalnita ce se caracterizeaza prin aparitia comedoanelor (puncte negre si puncte albe) si a pustulelor (formatiuni/cosuri cu puroi).
De obicei debuteaza in perioada pubertatii si poate evolua de la o forma usoara cu cateva leziuni la nivelul fetei, spatelui si toracelui anterior pana la o forma severa ce poate deveni stanjenitoare, poate afecta increderea in sine si poate determina, in timp, aparitia de cicatrici.
In majoritatea cazurilor, acneea are tendinta la limitare/vindecare spre sfarsitul adolescentei, dar pot exista forme de acnee ce persista si la varsta de adult. De asemenea, acneea poate apare si la persoane cu varste cuprinse intre 20-30 ani. Ocazional, poate fi intalnita si la copii, nou-nascuti.
Cum arata acneea si care sunt simptomele?
Manifestarile specifice ale acneei cuprind:
- un ten gras,
- puncte negre si albe,
- cosuri rosii si cu puroi,
- cicatrici,
- pete pigmentare.
Ocazional pot aparea cosuri sau chiste mari, dureroase ce se pot sparge cu evacuarea continutului sau se pot vindeca fara a se sparge.
Care sunt cauzele acneei?
Acneea apare prin interactiunea complexa intre mai multi factori interni si externi.
Intr-o proportie mare de cazuri se pare ca ar fi vorba, in primul rand, de o predispozitie genetica. 50% dintre cei cu acnee au o ruda de gradul I cu aceasta afectiune. De asemenea dimensiunile si activitatea glandelor sebacee, precum si secretia de sebum in cantitate mare sunt mostenite.
Seboreea sau cresterea productiei de sebum reprezinta unul din factorii cei mai importanti in aparitia bolii.
Glandele sebacee (producatoare de sebum) ale persoanelor cu acnee sunt mai mari si produc mai mult sebum comparativ cu cei fara acnee.
De asemenea, la cei cu acnee, aceste glande sunt in mod particular sensibile la hormonii androgeni (testosteron, dihidrotestosteron etc), principalii mediatori ai producerii si excretiei de sebum.
Formarea de comedoane, caracteristica acneei, se datoreaza faptului ca, la nivelul porilor, celulele moarte nu sunt eliminate si se aglutineaza la nivelul foliculului astfel incat orificiul folicular este obstruat, formandu-se un „dop”. Sub acest „dop” se acumuleaza sebum, keratina si resturi celulare.
Comedoanele reprezinta atat punctele negre cat si cele albe.
Punctele negre = comedoane „ deschise”, adica „dopul” de celule moarte nu este etans si permite comunicarea cu aerul . Contrar parerii generale, punctul negru nu reprezinta murdarie ci mai degraba melanina oxidata, amestecata cu anumite grasimi din sebum.
Punctele albe=comedoane „inchise”, „dopul” folicular nepermitand comunicarea cu aerul.
Un alt factor implicat in aparitia acneei este modificarea florei microbiene locale normale (in special proliferarea bacteriei Propionibacterium acnes)
Bacteria acneei (cunoscuta ca Propionibacterium acnes) se gaseste la nivelul pielii fiecarei persoane si nu determina de obicei nici o afectiune, dar in cazul celor predispusi la acnee, acumularea sebumului creeaza un mediu ideal pentru inmultirea bacteriei.
Inflamatia in cadrul acneei este reactia de raspuns la numarul crescut de bacterii Propionibacterium acnes, dar si impotriva cantitatii excesive de sebum. Acest lucru duce la formarea de cosuri rosii si/sau cosuri cu puroi. De asemenea, inflamatia poate determina hiperkeratinizare cu obstructie secundara, mentinand formarea de noi comedoane.
Exista o serie de factori care pot agrava acneea: stresul, perioada premenstruala, boli endocrinologice, produse cosmetice (fondul de ten astupa porii si nu lasa pielea „sa respire”).
Diagnostic
Acneea se recunoaste usor prin aparitia cosurilor cu distributia lor la nivelul fetei, gatului, spatelui sau toracelui anterior. Exista insa mai multe tipuri de acnee, iar doctorul va identifica tipul exact de acnee dupa examinarea pielii dumneavoastra, dupa consultul clinic. Cea mai intalnita forma de acnee este „acneea vulgara”.
Cicatricile in acnee
Cicatricile sunt consecinta vindecarii anormale a leziunilor din acnee, cu distrugerea foliculului pilosebaceu in timpul inflamatiei. Ele pot avea mai multe aspecte: de la inguste si profunde (ca o intepatura cu o scobitoare) pana la cele largi si nu foarte adanci. De cele mai multe ori aceste cicatrici apar in urma „stoarcerii” cosurilor, activitate care, desi ii face pe cei cu acnee sa creada ca au scapat de un cos, de fapt mareste inflamatia locala si distruge foliculul pilosebaceu.
In afara de cicatrici, leziunile din acnee se pot vindeca cu hiperpigmentare locala, din nou, mai ales la cei care le „storc”.
De ce sa tratezi acneea?
Exista multe mituri despre acnee. Unul dintre ele este ca trebuie sa o lasi sa se vindece singura, sa treaca de la sine, odata cu timpul.
Dar acest lucru nu este in totalitate adevarat: este drept ca evolutia ei are o perioada determinata genetic, totusi:
- Fara tratament exista riscul aparitiei cicatricilor si a petelor hiperpigmentate
- Tratarea acneii poate creste increderea in sine
- Exista multe variante de tratamente eficiente, de ce sa nu le folositi?
Cum se poate trata acneea?
In prezent exista multiple metode de tratament pentru acnee, iar terapiile disponibile in acest moment pot fi foarte eficiente in prevenirea formarii altor cosuri sau cicatrici.
Deci acneea se poate vindeca!
Insa in general, efectul tratamentelor nu se instaleaza din prima saptamana, ci abia dupa la 2-4 luni de la initiere.
Tratamentele pentru acnee pot fi impartite in urmatoarele categorii:
– Tratamente aplicate direct pe piele (tratamente topice)
– Antibiotice per os (tablete administrate pe gura)
– Contraceptive orale
– Capsule cu Isotretinoin
– Alte tratamente
Medicul dermatolog va alege varianta oportuna de tratament in functie de gradul de severitate ala acneei.
Nu imprumutati tratamente de la prieteni/prietene! Fiecare pacient face forma lui de acnee, iar tratamentele sunt personalizate.
Tratamente topice
Acestea reprezinta de obicei tratamentul de prima intentie in cazul celor cu acnee usoara si moderata. Trebuie aplicate pe intreaga suprafata afectata si nu numai pe cosuri. Uneori pot determina iritatia pielii ce poate fi contracarata prin scaderea temporara a numarului de aplicari. Exista o varietate de astfel de agenti anti-acnee: benzoyl-peroxid, antibiotice (eritromicina, tetraciclina, clindamicina), retinoizi (tretinoin, isotretinoin, adapalene), acid azelaic si nicotinamida.
Tratament antibiotic per os
Tratamentul antibiotic pentru acnee este recomandat celor cu o forma de acnee cu multiple leziuni inflamate. Acest tratament se asociaza de obicei cu un tratament topic adecvat.
Antibioticele trebuie administrate pentru o perioada de minim 2 luni avand un mod de administrare special, cu respectarea unor intervale fixe intre doze si cu anumite particularitati legate de doze si de toleranta fiecaruia.
Tratament cu Contraceptive orale
Unele tipuri de contraceptive orale pot ajuta femeile cu acnee. Cele mai eficiente contin un blocant hormonal (de exemplu cyproterone) care scade cantitatea de sebum produsa la nivelul pielii. De obicei, perioada pana la aparitia efectelor benefice este de 3-4 luni; deci este nevoie de rabdare!
Tratamentul cu isotretinoin
Tratamentul cu isotretinoin reprezinta terapia de top a acneei, fiind indicat in cazul formelor severe si celor care nu au raspuns la tratamentele clasice.
Inaintea inceperii tratamentului este necesara efectuarea anumitor analize de sange, iar doza de medicament este decisa de medicul dermatolog in functie de forma clinica, greutatea persoanei, toleranta (reactii adverse) si de rezultatul analizelor.
Isotretinoinul actioneaza prin inhibarea productiei de sebum de la nivelul glandelor sebacee, micsorandu-le in acelasi timp si volumul, si prin normalizarea keratinizarii foliculare, prevenind dezvoltarea microcomedoanelor si a comedoanelor.
Durata tratamentului este de cel putin 6 luni si necesita o monitorizare regulata, prin consult clinic si a analizelor de sange.
Ce trebuie sa stii legat de sarcina si alaptare?
Pe parcursul tratamentului femeile trebuie sa previna aparitia sarcinii, caci medicamentul poate afecta fatul in cazul administrarii la gravide. De altfel, testul de sarcina negativ inaintea tratamentului constituie una din conditiile initierii terapiei.
O femeie poate ramane gravida dupa cel putin 4 saptamani de la terminarea tratamentului.
Astfel: Contraceptia eficienta trebuie realizata atat pe parcursul tratamentului, cat si 4 saptamani dupa!
De asemenea, isotretinoinul nu ar trebui sa fie luat de catre femeile care alapteaza, caci poate sa ajunga in laptele matern si sa afecteze nou-nascutul.
Isotretinoinul nu are efect asupra spermatozoizilor si a fertilitatii masculine si nu s-a demonstrat a cauza defecte fetale la copii tatilor care i-au conceput in timpul tratamentului. De aceea nu sunt necesare precautii speciale.
Ce trebuie sa stiti dupa ce ati inceput tratamentul?
- medicamentul trebuie luat in timpul mesei
- nu trebuie sa donati sange in timpul tratamentului sau 4 saptamani dupa oprirea lui, daca sangele va fi folosit la o femeie gravida
- daca ati uitat doza zilnica NU o recuperati a doua zi, continuati cu doza normala
- pe parcursul tratamentului NU trebuie sa luati antibiotic de tipul tetraciclina, doxiciclina sau minociclina ( poate creste riscul de dureri de cap, vedere incetosata datorita cresterii presiunii intracraniene)
- pe parcursul tratamentului trebuie folosite creme de fotoprotectie, caci medicamentul poate favoriza aparitia arsurilor solare
Care sunt reactiile adverse?
In primul rand trebuie stiut ca la inceputul tratamentului acneea se poate agrava, insa acest lucru dureaza doar cateva saptamani. Nu trebuie sa va alarmati, caci este normal si necesar pentru ca in final pielea sa nu mai produca noi „cosuri”.
Cea mai frecventa reactie adversa este uscaciunea: pielii, buzelor, mucoasei nazale, uneori chiar a ochilor. Pentru contracararea acestei uscaciuni trebuie folosite emoliente specifice.
De asemenea fotosensibilitatea este destul de frecventa si ea, existand riscul de arsuri solare. De aceea trebuie folosite creme de fotoprotectie si este bine ca tratamentul, mai ales la dozele mai mari, initiale, sa fie facut in perioada fara soare.
Mai poate aparea caderea temporara a parului sau fragilizarea unghiilor, insa la oprirea tratamentului aceste probleme dispar.
Uneori apar dureri musculare si articulare, si de aceea trebuie mai multa precautie in cazul administrarii la sportivi.
Exista ingrijorarea ca Isotretinoinul poate cauza depresie si predispozitie spre suicid. Detaliile privind antecedente personale sau familiale de afectiuni psihice trebuie discutate cu medicul dermatolog inainte de a incepe tratamentul. Totusi studiile pe parcursul ultimilor 30 ani au aratat ca acest risc este foarte redus.
Trebuie evidentiat faptul ca mii de persoane au beneficiat de tratamentul cu Isotretinoin fara aparitia unor efecte adverse importante.
Ce alte tratamente mai putem efectua?
In afara tratamentelor topice si medicamentoase, mai pot fi efectuate proceduri ajutatoare de tipul microdermabraziune, extractie comedoniana, peeling sau tratament laser.
Microdermabraziunea presupune o exfoliere blanda a pielii, curatand-o de impuritati. Este o metoda nedureroasa, ce dureaza aproximativ 20 de minute, iar pielea se regenereaza rapid, putandu-se relua inca de a doua zi activitatile normale. Se efectueaza cu un aparat special cu cristale de diamant ce elimina straturile superficiale ale pielii. Este utila atat ca adjuvant in tratamentul acneei, cat si pentru cicatricile post-acnee. Procedura poate fi repetata la anumite intervale in functie de tipul de piele.
Extractia comedoniana se efectueaza cu un instrument special, numit extractor ce elimina „dopul” de sebum cu keratina, cu risc scazut de aparitie de cicatrici.
Peelingul chimic rezolva forme usoare de acnee, in special cele cu comedoane si ajuta la regenerarea pielii, fiind utilizat in cazul cicatricilor si petelor pigmentare.
Tratament laser:
- IPL (lumina intens pulsata) poate fi folosita pentru formele inflamatorii (cu leziuni rosii si pustule). Tinta luminii o reprezinta anumiti produsi ai bacteriei Propionibacterium acnes. Lumina intens pulsata fotoactiveaza acesti produsi, se elibereaza oxigen monoatomic si acesta va “omori” bacteria. Suprafata pielii nu este afectata. Numarul de tratamente variaza in functie de severitate, sedintele putand fi repetate cel mai devreme la 10 zile.
- Pentru tratamentul cicatricilor: cel mai frecvent se foloseste laserul CO2, de tip fractionat. Acesta actioneaza prin formarea de coloane microscopice de distructie cutanata termica pana la nivelul dermului, stimuland sinteza de colagen. Astfel pielea se remodeleaza, se niveleaza, stergand cicatricile, iar regenerarea si reepitelizarea se face rapid. (vezi Laser Cortex™ Fractional CO2)
Sfaturi importante
- Incercati sa nu traumatizati sau sa „stoarceti” cosurile deoarece acestea se pot agrava si pot determina aparitia cicatricilor. Daca acneea va afecteaza este important sa incercati sa o controlati inca de la aparitia ei.
- Trebuie sa aveti rabdare. Perioada de la initierea tratamentului si pana la aparitia unor efecte benefice vizibile poate fi de cel putin 2 luni.
- Fiti sigur/-a ca ati inteles corect administrarea tratamentului pentru a avea efecte maxime.
- Cosmeticele pe care le folositi trebuie sa fie pe baza de apa, fara uleiuri si cu mentiunea „non-comedogenic” (sa nu determine aparitia punctelor negre sau albe) sau „non-acneegenic” (sa nu determine leziuni de acnee). Indepartati-le seara folosind un sapun usor sau un cleanser bland si apa.
- Nu curatati sau exfoliati prea intens pielea. Aceste gesturi, daca sunt exagerate pot irita pielea si va pot agrava acneea.
- Rolul dietei in tratamentul acneei este controversat. Exista putine dovezi conform carora unele alimente ar putea determina aparitia acneei. Unele studii au aratat ca unii pacienti au avut o agravare a acneei dupa consumul de lactate sau dupa alimente cu indice glicemic crescut, dar nu a fost o regula. De aceea este indicat sa evitati doar acele alimente care vi se par ca v-ar inrautati acneea.