Ce este radiofrecventa?
Tratamentul cu radiofrecventa este o metoda medicala extrem de versatila ce foloseste undele radio in diferite scopuri, in functie de aparate si setari: poate avea doar efect de incalzire a tesuturilor (cu lifting facial, intinderea pielii sau reconturare corporala) sau poate fi folosit in microchirurgie, in scop de coagulare sau taiere.
Cum se foloseste radiofrecventa pentru vinisoare/ vase dilatate?
Pentru tratarea venelor dilatate/„sparte” se foloseste un fir metalic, subtire ca un fir de par, acoperit pe lungimea sa, exceptand varful ,cu un strat fin de Teflon. Lucrandu-se cu ajutorul unei lupe, varful firului este introdus in vasul dilatat si apoi se elibereaza energia radio care incalzeste vasul, distrugandu-l si coaguland sangele. Restul tesuturilor nu sunt afectate, datorita izolatiei facute de Teflon. Resturile de vas se vor resorbi in mod natural in 1-2 saptamani.
Pentru ce vase este indicata radiofrecventa?
Desi exista multiple variante de tratament, uneori vasele foarte fine sau cele localizate in zone greu accesibile nu pot fi rezolvate prin metode mai cunoscute (laser, scleroterapie). De asemenea daca numarul vaselor este mic nu se justifica o procedura invaziva, iar daca exista contraindicatii pentru alte tipuri de tratamente sau exista o teama de reactii adverse radiofrecventa poate fi solutia salvatoare.
Cel mai bine radiofrecventa trateaza vinisoarele foarte fine mai ales de pe fata, dar si de pe membre sau alte zone ale corpului.
Cum se face aceasta procedura?
Pacientul sta intins pe pat, zona care urmeaza a fi tratata este curatata si dezinfectata, apoi medicul, sub lupa va introduce varful firului aparatului de radiofrecventa in fiecare vas in parte, eliberand pe rand energia radio.
Senzatia resimtita (doar cateva secunde) este minima, ca o intepatura usoara. Deoarece se actioneaza direct nu este nevoie de energie mare, durerea fiind inexistenta. Practic, la finalul procedurii nu se mai simte nimic.
Imediat dupa aplicarea energiei radio vasele dilatate vor disparea, lasand pe piele o mica umflatura roz de cativa milimetri, in jurul punctului de intrare.
Durata procedurii variaza in functie de numarul de vase tratate: de la cateva minute pana la cateva zeci de minute.
Dupa procedura nu este nevoie de timp de recuperare, pacientii putandu-si relua activitatile zilnice imediat.
Care sunt si cand se vad efectele?
Efectul este imediat: disparitia vinisoarelor dilatate.
Tot ce ramane pe piele este acea mica umflatura roz de cativa milimetri, in jurul punctului de intrare, care va disparea in cateva ore. Ulterior se va vedea doar o urma de intepatura acoperita de o mica coaja rosie. Acestea vor disparea complet in 1-2 saptamani.
Rata de succes este de aproape 90% din cazuri.
Cat dureaza efectul?
Un vas odata disparut nu va mai reaparea, insa, daca exista o tulburare circulatorie generala, pot sa apara unele noi, dupa mai multi ani.
Care sunt contraindicatiile?
- Piele cu fisuri, rani sau infectii (inclusiv Herpes Simplex)
- Tatuaj sau machiaj permanent in zona tratata
- Existenta de implanturi dentare metalice, aparat dentar sau orice alt tip de implant metalic la nivelul zonei tratate
- Existenta de pace-maker cardiac sau defibrilator electric implantat
- Formatiuni precanceroase pe zona tratata
- Sarcina (sau alaptarea)
- Prezenta de boli autoimune, hematologice, tulburari neurologice sau alte boli grave
- Diabet zaharat necontrolat
- Tratamentul concomitent cu retinoizi orali (ex. Roaccutane sau alta forma de isotretinoin)
- Expunere recenta la soare/ solar in ultima luna
Care sunt reactiile adverse?
Riscurile asociate unei astfel de proceduri sunt minime.
Prezenta micii umflaturi roz (de cativa milimetri), in jurul punctului de intrare (care va disparea in cateva ore) si ulterior prezenta urmei de intepatura acoperita de o mica coaja rosie (care dispar complet in 1-2 saptamani) fac parte din procesul normal de vindecare, nefiind considerate reactii adverse.
Uneori se poate intampla sa existe o mica sangerare punctiforma (mai ales daca persoana care face procedura este sub tratament anticoagulant sau antiagregant).
Ca la orice tratament microinvaziv pe piele, daca zona tratata va fi expusa la radiatii ultraviolete (soare/solar) exista riscul de hiperpigmentare punctiforma la locul unde s-a facut procedura. Fotoprotectia este importanta, in acest fel fiind inlaturat riscul.
Ce trebuie facut inainte de procedura?
Inaintea tratamentului nu este nevoie de foarte multe pregatiri :
- este necesara o consultatie dermatologica in care se decide daca acest tip de procedura este utila si daca exista contraindicatii.
- Informati medicul daca:
- aveti boli cronice
- luati medicamente
- ati facut alte tipuri de proceduri locale (inclusiv laser/ peeling)
- Evitati cu cateva zile inainte de procedura sa faceti ceva care va poate irita pielea: arsura solara, peeling, etc.
- Este bine sa:
- Nu luati medicamente de tipul aspirina, ibuprofen 10 zile inainte. Ele „subtiaza” sangele si astfel creste riscul de sangerare. Daca aveti o durere pe care sa nu o puteti suporta luati doar paracetamol.
- Nu luati suplimente de tipul vitamina E, gingko biloba, ginseng, omega3 sau capsule cu ulei de peste. Si ele pot „subtia” sangele.
- Evitati consumul de alcool cu cateva zile inainte de procedura.
Ce trebuie facut dupa procedura?
- Aplicati local comprese reci/gheata 24 de ore dupa si crema indicata de medicul dumneavoastra, pe o perioada de circa o saptamana.
- Spalarea zonei tratate se va face bland, fara a freca, 2 zile dupa procedura facand dus, nu baie, iar apa sa nu fie foarte fierbinte. Pielea se va usuca prin tamponare cu un prosop.
- Daca apar cojite, nu le smulgeti. Lasati-le sa cada singure. (altfel va puteti produce cicatrici).
- Nu luati medicamente si suplimente ce pot „subtia” sangele, pentru cel putin 5 zile dupa procedura: aspirina, ibuprofen, vitamina E, gingko biloba, ginseng, omega3 sau capsule cu ulei de peste. Daca aveti vreo durere pe care sa nu o puteti suporta luati doar paracetamol.
- Evitati:
- Efortul fizic intens, sauna sau orice va poate produce supraincalzire 1-2 saptamani dupa procedura.
- Consumul excesiv de alcool.
- Expunerea la soare! (vor fi folosite palarii cu boruri largi, creme de fotoprotectie cu factor SPF/FPS, mineral, de 50) pentru cel putin 6-10 saptamani dupa procedura
- Daca procedura s-a facut pe fata, machiajul poate fi folosit de a doua zi
- Daca s-au tratat vene dilatate de pe picioare:
- Imediat dupa procedura este bine sa mergeti pe jos 15minute si apoi, zilnic, macar pentru o saptamana 15-20 de minute/zi .
- Folositi ciorapi de compresie cel putin o saptamana.
- Evitati statul in picioare o perioada indelungata.
- Este bine ca atunci cand va odihniti si stati jos sa tineti picioarele un pic mai ridicate comparativ cu restul corpului (macar o saptamana dupa tratament).