Un consult dermatologic se bazeaza in principal pe ochii antrenati ai medicului. Pentru a evalua pielea obiectiv si exact se mai adauga uneori diferite instrumente si aparate, precum lupa, dermatoscopul sau aparatul de testare a pielii.

O parte din mecanismele de aparitie a bolilor de piele  are legatura cu modificarile aparute la suprafata tegumentului. Cunoasterea tipului de piele ne ajuta sa prevenim aceste boli si sa stim ce fel de produse cosmetice/dermatocosmetice ar trebui sa folosim.

In clinica Dermestet pentru a testa caracteristicile pielii folosim aparatul ultraperfomant Courage & Khazaka Electronic GmbH (Köln, Germania) de testare a hidratarii, a cantitatii de sebum, a elasticitatii si a gradului de pigmentare, la care aditional exista o camera foto (Visioscope®) pentru evaluarea detaliilor tegumentare imperceptibile cu ochiul liber. In plus, aparatul este  conectat si la un sistem de fotografiere integrala a fetei (Visioface®) cu posibilitatea de analizare electronica a porilor, ridurilor si a petelor pigmentate.